Preskočite na glavni sadržaj

Uspješno završio Mjesec pripovijedanja u CENKI/CECII

Mjesec pripovijedanja se u Centru za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre/Centro per la cultura immateriale dell'Istria del Museo etnografico dell'Istria u Pićnu održavao tijekom mjeseca ožujka.
vrijeme: 21.03.2024. -
url: https://www.emi.hr/hr/

Sve je započelo prvog ožujka programom „Šćoriće s Pićonštine iz arhiva CENKI/Storielle de Pedena dall' archivio di CECII “ koji je održanu suradnji s OŠ Vladimira Nazora Potpićan, područnim školama Pićan i Sveta Katarina. . Četrdesetak učenica/ka zajedno sa svojim učiteljicama sudjelovali su u programu koji su osmislili  Dunja Ivičić i Noel Šuran prezentirajući im nematerijalnu kulturu ovog kraja koja je pohranjena u Centru, također, upoznavši ih s osnovnim obilježjima pučke književnosti, pjesmama te obrednih, pokladnih i blagdanskih svečanosti. Djeci je za ispripovijedana narodna priča, ali ne i njezin završetak. Jedna učiteljica opisala je sljedeće: „Učenici su samostalno osmišljavali kraj priče o potrazi najmlađega sina za svjetlećim perom. Zadatak je urodio mnogim maštovitim, poduzetnim i originalnim idejama. Druženje je okončano u veselom raspoloženju, a nadamo se da su učenici postali bogatiji za još jednu nit koja će im pomoći istkati mrežu njihove priče jer kako kaže Margaret Atwood: Na kraju svi postanemo priče.“
 
13. ožujka 2024. na drugom susretu programa Mjeseca pripovijedanja pod nazivom Ča delaš?/ Cos' ti fà? gostovala je pulska arhitektica, iz ljubavi fotkografkinja i glazbenica, Edna Strenja Jurcan s kojom je na istrovenetskom dijalektu razgovarala novinarka Rosanna Bubola iz Buja. U prostorijama CENKI/CECII postavljena je njezina izložba „Vitiligo - aposemija duše“. Pjevačice Zbora Praksa, pod Edninom dirigentskom palicom, izvele su nekoliko pjesama iz svog repertoara.
 
Posljednji od tri programa održao se jučer, au CENKI/CECII smo ugostili tradicijskog pripovjedača i kantadura Anton Rojnić Tone Grabrov iz Bokordići, koji je na barbanskoj čakavici prepričavao anegdote, viceve i pošalice. Program pod Večer od smiha/Una serata de ridade opravdao je svoj naziv jer je brojna publika vrlo pozitivno reagirala na brojne anegdote s koijma se mnogi mogu poistovjetiti. Uz Toneta okupilo se i nekoliko tradicijskih pjevača pa se pjesma u stilu tijesnih intervala orila do kasnih večernjih sati.
 
Ovim druženjem uspješno je završila Manifestacija Mjesec pripovijedanja koja iz godine u godinu ima sve brojniju publiku te se veselimo budućim druženjima, okupljanjima, učenju i sudjelovanju u stvaranju svježih i zanimljivih priča.
 
Noel Šuran i Dunja Ivičić