Preskočite na glavni sadržaj

Uskoro počinje KinoKino – Filmski festival za djecu; traju prijave za radionicu za nastavnike

KinoKino – Filmski festival za djecu održat će se prvi put u zagrebačkom kinu Kinoteka, s dijelom programa u kinu Tuškanac te online. Osim filmskog programa, sedmo izdanje festivala koje se odvija od 28. rujna do 2. listopada, nudi i radionice za djecu, ali i za nastavnike. 
vrijeme: 28.09.2022. - 02.10.2022.
mjesto: Zagreb
url: https://kinokino.hr/

Glavni program KinoKina iz godine u godinu donosi presjek najvažnijih recentnih dugometražnih igranih filmova iz cijeloga s svijeta, različitih žanrova i tema, kojima je zajednička neustrašivost glavnih junaka i junakinja u borbi za bolji svijet.
 
Posebnost ovogodišnjeg glavnog programa slovenski je film Kapa nastao u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji (Studio dim) i s domaćim glumcem Franom Maškovićem u jednoj u glavnih uloga, s kojim će se svečano otvoriti ovogodišnje festivalsko izdanje. Film redatelja Slobodana Maksimovića donosi priču o dječaku Eriku zvanom Kapa koji živi u domu za nezbrinutu djecu i sve što želi jest provesti Božić s obitelji, ali umjesto toga upada u avanturu s nepoznatim ljudima u čijem dnevnom boravku zatječe lopova zamaskirana u Djeda Božićnjaka.
 
Uz Kapu, u glavnom natjecateljskom programu bit će prikazano još šest aktualnih naslova. Njemački film Noćna šuma gledatelje vodi u divljinu, u potragu za tragovima drevne legende, šumovitim labirintom kroz koji dva dječaka u potrazi za izgubljenim ocem zajedno prevladavaju strahove i pronalaze hrabrost. Srpski Ljeto kad sam naučila letjeti Radivoja Andrića (Munje, Kad narastem bit ću Kengur), koji također nastaje u koprodukciji s Hrvatskom (Kinorama), proglašen je najboljim europskim filmom na ovogodišnjem festivalu BUFF u Malmöu, a oduševio je i domaće gledatelje osvojivši nagradu publike u Puli za najbolji film u međunarodnom programu.
 
Litavski Srce leptira govori o povučenu dječaku koji zbog zadirkivanja vršnjaka dane provodi u okrilju stare šume i u društvu svojih zujavih ljubimaca kukaca. U austrijskom filmu Franzove dogodovštine najmanji dječak u razredu potpada pod loš utjecaj popularnog influencera.
 
Program donosi i dva znanstveno-fantastična filma. Kapetanica Nova nizozemski je film o znanstvenici koja se vraća u prošlost kako bi spriječila klimatsku katastrofu, no misiju joj otežava činjenica da ju je putovanje kroz vrijeme pomladilo, a male djevojčice nitko ne shvaća ozbiljno. Danski Moj brat robot pripovijeda o 12-godišnjoj Alberti kojoj je škola totalna koma, a njezin stari medvjedić-android Robbi prava sramota, no sve se promijeni kada za rođendan dobije najbolji poklon ikada – najnoviji model humanoidnih robota koji još nisu ni izašli na tržište.
 
O najboljim filmovima 7. KinoKina odlučivat će, kao i svake godine, i profesionalni i dječji žiri, dok će svi posjetitelji odlučivati o dobitniku nagrade publike. Profesionalni žiri ove godine čine glumica Dijana Vidušin, dramaturginja Pavlica Bajsić Brazzoduro te znanstvenik i popularni voditelj Boris Jokić, a dječji žiri sastavljen je od petero zagrebačkih osnovnoškolaca.

Kultni Labirint u popratnom programu Klasici
 
Svoja nova izdanja imat će i popratni programi – selekcija kratkih igranih filmova "Svaki dan otkrivam" te popularni program "Moj prvi odlazak u kino (MPOK)", blok animiranih filmova namijenjenih mališanima predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu. Novo izdanje imat će i stalni kinotečni program "Klasici", s kojim se ove godine zaviruje u blještavu riznicu 80-ih, desetljeće koje je obilježio procvat fantasy filmova za djecu i mlade. Za najmlađu publiku, organizatori su izabrali jedan od najboljih – kultni fantasy mjuzikl Labirint. Film je režirao tvorac The Muppet Showa Jim Henson, a autor je scenarija montipajtonovac Terry Jones, dok u glavnim ulogama nastupaju legendarni David Bowie i mlada Jennifer Connelly.
 
Odlazak u kino kao mjesto učenja, druženja i zabave
 
KinoKino iz godine u godinu nastoji svojoj publici pružiti poseban i drugačiji doživljaj odlaska u kino pretvarajući ga u mjesto učenja, druženja i zabave. Čejen Černić Čanak, redateljica uspješnog filmskog nastavka o avanturama dječaka Koka Uzbuna na Zelenom Vrhu, održat će radionicu na kojoj će polaznici smišljati scenarij za kratki film, dok će na radionici "Kako nastaje filmski plakat" mladi polaznici dobiti priliku dizajnirati vizual za domaću kratkometražnu produkciju koja je ove godine u posebnom fokusu, a vodit će je dizajnerica Maja Kolar iz kolektiva Oaza.
 
Kao i svake godine, održat će se radionica za nastavnike "Od kina do učionice", program koji se razvio kao nastojanje KinoKina da, još od 2016. godine, sustavno prati implementaciju kurikularne reforme i da dugoročno gradi suradnju audiovizualnog i odgojno-obrazovnog sektora radi povećanja kvantitete i kvalitete filmske nastave.
 
Predavači su stručnjaci u području razvoja filmskog obrazovanja i filmske pismenosti Ana Đordić i Uroš Živanović. "Od kina do učionice" održat će se u kinu Kinoteka, a sve detalje o radionici možete pronaći na OVOJ poveznici. Rok za prijavu za sudjelovanje je 25. rujna. 
 
Radionice za djecu odvijaju se u kinu Tuškanac, a posljednji dan festivala bit će rezerviran za online program s izborom filmova dostupnim na www.kinoeuropa.hr.
 
Sve informacije o ulaznicama, programu i prijavama na radionice objavljene su na službenoj stranici KinoKina. 
 
Izvor: HAVC