Preskočite na glavni sadržaj

Uređena kapela u dominikanskom samostanu u Rijeci

Dovršena je restauracija i konzervacija kapele Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u sklopu dominikanskog samostana sv. Jeronima u središtu Rijeke, a rezultati su 9. prosinca prikazani javnosti.
vrijeme: 09.12.2022. -
mjesto: Rijeka
Središnji dio kapele je gotički, sagrađen krajem 15. stoljeća, a naručitelj je bila obitelj Rauber. Nakon njih kapelom se koristila Bratovština plemenitih, koja ju je dogradila u sadašnjem arhitektonskom obliku i opskrbila monumentalnim mramornim oltarom radionice Pasqualea Lazzarinija, rekao je konzervator Željko Bistrović.
Tijekom 2021. i 2022. godine u kapeli su izvedeni opsežni građevinski i restauratorski radovi. Vraćene su drvene historicističke korske klupe, a kapela je opremljena suvremenom rasvjetom, sustavom grijanja i ventilacijom.
Prva važnija znanstvena istraživanja kapele i samostana provedena su početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, a intenzivirana su proteklih 20-ak godina. U restauraciji kapele sudjelovao je multidisciplinarni tim stručnjaka. "Ova faza je završena, ali posao nije gotov", rekla je obnašateljica dužnosti pročelnice Konzervatorskog odjela u Rijeci Lilian Stošić.

Ministarstvo kulture i medija ove je godine za restauraciju i konzervaciju dominikanskog samostana izdvojilo 250 tisuća kuna. Grad Rijeka je od 2002. do 2012. godine za projektnu dokumentaciju konzervacije, uređenje klaustra i drugih dijelova izdvojio 1,9 milijuna kuna. Od 2013. do danas gradska uprava je za obilježavanje 700. obljetnice augustinskog samostana u Rijeci, konzervatorske radove i projektnu dokumentaciju uložila dodatnih 550 tisuća kuna.
Riječki gradonačelnik Marko Filipović ocijenio je da je "urađen sjajan posao na restauraciji kapele". Podsjetio je da je taj samostan zaštićeno kulturno dobro od 1961. godine.
S ovim ulaganjima dobili smo reprezentativan prostor u najužem središtu grada, istaknuo je Filipović, dodajući kako se nada da će odsad više građana vidjeti te manje poznate vrijednosti. 
Okupljene su pozdravili i provincijal Hrvatske dominikanske provincije Slavko Slišković i starješina dominikanskog samostana u Rijeci Ivan Dominik Iličić.
Bio je nazočan i riječki nadbiskup Mate Uzinić, koji je istaknuo da generacijama prije nas dugujemo zahvalu na očuvanju te baštine te da smo dužni budućim generacijama prenijeti ono što smo naslijedili.
Ovakvim istraživanjima i radovima se otkriva još jedna, nedovoljno istaknuta dimenzija Rijeke, a to je duhovna i religiozna, istaknuo je.

Kapela Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije odsad će se povremeno otvarati za javne događaje, a prvi će biti božićni koncert 26. prosinca.