Preskočite na glavni sadržaj

Uoči blagdana sv. Jakova održana svečana kolaudacija orgulja u crkvi sv. Jakoba apostola starijeg u Prelogu

Svečanom kolaudacijom obilježen je završetak radova na obnovi orgulja u crkvi sv. Jakoba apostola starijeg u Prelogu, koje je izgradio Josef Angster, rođeni Baranjac i znameniti europski graditelj crkvenih orgulja. Radovi obnove orgulja izvršeni su u hrvatskoj radionici za gradnju i restauraciju orgulja, harmonija i klavira, Umjetničkoj radionici Heferer, uz sredstva Župe sv. Jakoba apostola starijeg, Ministarstva kulture i medija RH, Međimurske županije, Grada Preloga te brojnih donatora.
vrijeme: 25.07.2023. -
mjesto: Prelog
url: https://min-kulture.gov.hr/

Zahvalno misno slavlje predvodio je varaždinski biskup mons. Bože Radoš koji je ujedno i blagoslovio obnovljene orgulje, a pjesmom je uveličao Mješoviti pjevački zbor Župe sv. Jakoba apostola pod vodstvom Jasminke Pervan. Prvu prezentaciju obnovljenih orgulja, djelima glasovitog baroknog majstora Georga Fridricha Handela i hrvatskog suvremenog skladatelja Davora Bobića ostvario je Višeslav Jaklin u pratnji Tomislava Ratkovića na tubi.

Svečanoj kolaudaciji prisustvovali su ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek.

U svom obraćanju, ministrica Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što „kolaudacijom orgulja u crkvi sv. Jakoba apostola u Prelogu svjedočimo bogatu povijest kulturne baštine Međimurja, a istodobno podsjećamo na nespornu umjetničku vrijednost neprocjenjivog hrvatskog orguljskog fundusa kao neizostavnog dijela nacionalne kulturne baštine te važnosti njegove zaštite, očuvanja, ali i kontinuirane skrbi.“

Podsjetila je kako je upravo u mandatu ove Vlade pokrenut javni poziv kojim Ministarstvo kulture i medija redovito svake godine osigurava sredstva za programe zaštite i očuvanja pokretnih kulturnih dobara – instrumentalnog ustroja orgulja. „ Jednako tako, sufinancirali smo i obnovu ovih preloških orgulja koje su kao kulturno dobro zajedno s još 274 orgulja i pozitiva upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske“, naglasila je ministrica dodavši kako te orgulje dokazuju i zavidan stupanj kulturnog života na prijelazu 19. u 20. stoljeća u Prelogu i Međimurju, po ljubavi prema glazbi prepoznatog kraja, čija je popevka, zbog svoje jedinstvenosti uvrštena i na popis nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a.

U nekoliko posljednjih godina izvršeni su radovi na instrumentalnom ustroju kojima je prvi puta provedena temeljita i sveobuhvatna obnova povratom izvornog stanja i izgleda instrumenta, čime je vraćen i puni sjaj autentičnog i karakterističnog Angsterovog zvuka. 

Obnova ovih orgulja velik je doprinos jačanju svijesti zajednice o važnosti njihove kulturne baštine, pogotovo one koju zajednica aktivno koristi.

Galerija fotografija