Preskočite na glavni sadržaj

U Vukovaru otvorena izložba "Koga smo zaboravili?"

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta i godišnjice oslobađanja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz - Birkenau, u Gradskom muzeju u Vukovaru u utorak je otvorena izložba "Koga smo zaboravili?" vukovarskog Europskog doma.
vrijeme: 30.01.2024. -
mjesto: Vukovar

Izložba je dio projekta  "Koga smo zaboravili - nasljeđe Židova u našem gradu" koji od prošle godine provodi Europski dom Vukovar u partnerstvu s Kreuzberger Initiative gegen Antisemitismus iz Berlina i Documentom - Centrom za suočavanje s prošlošću iz Zagreba.
"Želja nam je kroz projekt upoznati širu javnost, osobito mlade, sa židovskom poviješću u Vukovaru i regiji i potaknuti ih na istraživanje židovske zajednice koja je nekada oblikovala grad, ali i na događaje koji su doveli do nestanka ove zajednice u holokaustu", rekla je izvršna predsjednica Europskog doma Vukovar Dijana Antunović Lazić.
Po riječima više savjetnice na projektu Maje Buljubašić, učenici vukovarske Gimnazije kroz projekt su istražili povijest židovske zajednice u Vukovaru, te u suradnji s Documentom načinili rekonstrukcije biografija osmero vukovarskih Židova koje su i sastavni dio izložb,e kao i rezultati istraživanja o židovskoj povijesti grada Vukovara.
Izložba je upotpunjena fotografijama današnjeg izgleda i stanja mjesta vezana uz židovsku tradiciju u Vukovaru, a koje su snimili učenici Gimnazije i članovi Fotokluba Vukovar, uz mentorstvo fotografa Daria Matića.
Održana je i panel diskusija kako bi se šira javnost, osobito mladi, upoznali sa židovskom poviješću u Vukovaru i regiji, ali i s događajima koji su doveli do nestanka te zajednice u holokaustu. 
Židovska općina u Vukovaru s više od 200 obitelji bila je prije Drugoga svjetskog rata jedna od najznačajnijih židovskih zajednica na tlu Hrvatske.
Najveći broj vukovarskih Židova ubijen je tijekom Drugog svjetskog rata. Prema povijesnim podacima, nakon Drugog svjetskog rata u Vukovar se vratilo tek 23 Židova.
Prema popisu stanovništva iz 1991., u Vukovaru je živjelo šest Židova, a deset godina kasnije, po popisu iz 2001., nije bilo u gradu na Dunavu niti jednog Židova.

(Hina)