Preskočite na glavni sadržaj

U Šibeniku otvoren prvi SHIP – showcase festival i konferencija glazbene industrije

U Kući umjetnosti 'Arsen', uz 'Simfoniju velegrada' grupe Chui, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je 14. rujna prvi 'SHIP – showcase festival i konferenciju' koji će u Šibeniku do 17. rujna ugostiti stotinjak glazbenika i profesionalaca glazbene industrije iz petnaestak zemalja Europe i svijeta.
vrijeme: 14.09.2023. -
mjesto: Šibenik
url: https://min-kulture.gov.hr/

Festival organizira Ured za izvoz glazbe Hrvatska (HUZIP, HGU, HUIG, HUOKU) u suradnji s Javnom ustanovom u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, a festival podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Hrvatska Turistička Zajednica, HDS ZAMP, Grad Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika i Turistička zajednica Šibensko kninske županije. Kako su organizatori objasnili, „showcase podrazumijeva da se na festivalu predstavljaju izvođači za koje se pretpostavlja da bi mogli postati velike, globalne zvijezde“. Stoga su od 800 prijava za sudjelovanje na Ship Festivalu izabrana samo 42 izvođača iz 15 zemalja, od kojih polovica dolazi iz Hrvatske, a svoje će koncerte održati na nekoliko lokacija od Kuće umjetnosti Arsen, preko Tvrđave sv. Mihovila, kluba Azimuta i Tunela. Tijekom dana, o brojnim temama i aktualnim problemima u glazbenoj industriji od digitalne distribucije do nekih novih tendencija, na konferenciji će govoriti 65 profesionalaca iz 16 zemalja.

Čestitajući organizatorima i svima koji su radili na projektu SHIP-festivala, ministrica Obuljen Koržinek podsjetila je na važnu potporu hrvatskim glazbenicima i promicanju hrvatske glazbe koje je osiguralo Ministarstvo kulture i medija, potpisivanjem ugovora s Uredom za izvoz hrvatske glazbe (We Move Music Croatia) o financiranju turneja i nastupa hrvatskih izvođača na showcase festivalima u inozemstvu. Time se hrvatskim izvođačima daje velika potpora da predstave svoju glazbu i kreativnost na međunarodnoj glazbenoj sceni. Ministrica je istaknula kako je Ministarstvo kulture i medija Uredu za izvoz glazbe već osiguralo ukupno 61.544,56 eura putem javnih poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi u 2023. godini.

Ministrica je također podsjetila i kako je tijekom pandemije COVID-19, Ministarstvo potaknulo niz mjera i potpora hrvatskoj glazbenoj industriji, koje su obuhvatile cijeli lanac vrijednosti - od stvaranja i proizvodnje do distribucije i sudjelovanja kako bi se očuvao sustav i omogućila prilagodba novim okolnostima te osigurao daljnji opstanak. „Konkretno, u 2020. i 2021. godini ukupno je izdvojeno 56,8 milijuna eura (428 milijuna kuna)“, istaknula je ministrica te izdvojila projekt Jer svirati se mora kojim je za pomoć organizaciji koncertnih aktivnosti raspoređeno 1,6 milijuna eura (12 milijuna kuna) s ciljem ublažavanja posljedica protupandemijskih mjera, ali i potpore umjetnicima koji su ostali bez posla.

„Time smo željeli ponovno pokrenuti zastali kulturni život i omogućiti rad i djelovanje umjetnika u teškim uvjetima, za što smo osmislili ad hoc natječaje i osigurali povoljne kreditne linije za likvidnost sa 100% jamstvom“, dodala je ministrica te na kraju najavila daljnje potpore kulturnim i kreativnim sektorima koje će biti provedene kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti u vrijednosti  33,18 milijuna eura (250 milijuna kuna).

U sklopu SHIP Festivala, Desk Kreativne Europe – Kultura pri Ministarstvu kulture i medija sudjeluje s četiri aktivnosti pod zajedničkim nazivom GREEN MOVES EU MUSIC – Glazba za zeleniju Europu: okruglim stolom, događanjem umrežavanja, informativnim štandom i prezentacijom.

Aktivnosti suorganiziraju Deskovi Kreativne Europe iz Hrvatske, Češke, Francuske, Mađarske, Slovenije i Portugala, zajedno s hrvatskom nacionalnom kontakt točkom za program Građani, jednakost, prava i vrijednosti i Razvojnom agencijom Šibensko-kninske županije, te Francuski institut u Zagrebu zajedno s partnerima organizira niz aktivnosti. Kultura ima snažnu ulogu u postizanju zelenijeg europskog društva.
 
Galerija fotografija>>>