Preskočite na glavni sadržaj

U drugoj sezoni podcasta 'Premalo čitam' govori se o mentalnom zdravlju

U drugoj sezoni podcasta 'Premalo čitam' govori se o mentalnom zdravlju
U srijedu, 14. veljače, objavljena je posljednja epizoda druge sezone podcasta 'Premalo čitam'. Orijentirajući se prvenstveno na važnost očuvanja, njegovanja i otvorenog razgovora o mentalnom zdravlju, Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović' Koprivnica je ovom sezonom otvorila nove smjerove djelovanja u zajednici putem široko dostupnog digitalnog (i ujedno knjižničnog) kanala, a u tom kontekstu ujedno je nastavila promovirati knjigu i čitanje kao jedan od važnih aspekata brige za vlastito mentalno zdravlje.
Deset objavljenih epizoda okupilo je goste različitih profesija i iskustava iz različitih dijelova Hrvatske.
 
Gosti druge sezone bili su brojni stručnjaci koji se na različite načine bave liječenjem i pružanjem podrške ljudima koji se bore s mentalnim bolestima i poremećajima. Također je okupila i borce, ljude koji su bili spremni podijeliti vlastite priče i iskustva s ciljem destigmatizacije istih.
 
Deset sugovornika otvorilo je deset različitih perspektiva. Dijana Mateša, nastavnica engleskog jezika, psihoterapeutkinja i dramska pedagoginja govorila je o vlastitom putu u njegovanju mentalnog zdravlja, o svojim okidačima i načinima borbe, ali je i kao psihoterapeutkinja pojasnila kako psihoterapija izgleda, kako se pristupa klijentu, što je važno naučiti kroz psihoterapiju i zašto je psihoterapija dar. Kustosica Tanja Špoljar govorila je o vlastitoj dugogodišnjoj borbi s depresijom i anksioznošću, podršci koju pruža tradicionalno liječenje, farmakoterapija, psihoterapija i okolina i o krivudavom putu prihvaćanja sebe. Psihijatrica Mirjana Grubić Marković dala je dragocjenu perspektivu stručnjaka, nekog s "druge strane" borbe, ali i čovjeka i stručnjaka koji je tu da bude podrška, umanji strah, ojača odlučnost osobe u tretmanu. Novinar i profesor geografije Domagoj Jakopović Ribafish podijelio je vlastito iskustvo traume gubitka djeteta, izgubljenosti koja slijedi takvu traumu, usponne i padove u učenju kako živjeti sa strašnim gubitkom. Redatelj Mario Kovač donio je u petoj epizodi sasvim novu perspektivu, potpunu radost života i stvaranja, podijelio kako kao dramski umjetnik raditi s ljudima s teškoćama i kako pomoći sebi da život ne izmakne kontroli u crnim trenucima. Profesorica hrvatskoga jezika i logoterapeutkinja Ivana Bašić govorila je o metodi biblioterapije, načinima njezina provođenja i dobrobitima za svakoga, bez obzira koje je njegovo iskustvo i s kakvim se problemima suočava. Psihologija i geštalt psihoterapeutkinja Ida Šipek poklonila priču o osjećajima vezanim uz vlastito posvojenje, o traženju i svim izazovima koji su slijedili taj put, a govorila je i o mentalnom zdravlju male djece i kako raditi s malom djecom da bi postala zdravi i zadovoljni odrasli ljudi. Maja Holek, uspješna kulturna djelatnica i majka jedne posebne djevojčice govorila je o izazovima s kojima se nose roditelji djece s teškoćama u razvoju i bolesne djece, kako u takvim okolnostima stvoriti sretnu obitelj i podržavajući odnos s bolesnim djetetom, zdravim djetetom i partnerom, kako pomoći sebi da bi bio što kvalitetnija podrška svojoj obitelji. Poznati televizijski voditelj, pisac i putopisac Aleksandar Stanković govorio je o vlastitoj borbi s depresijom, svim načinima na koje ona može napasti i zašto ju je važno shvatiti kao ono što ona jest - bolest, bez srama o njoj govoriti i pravilno je liječiti. Naposljetku, socijalne radnice Valentina Čadavec i Valentina Tomiša Granđa govorile su o izazovima starenja, problemima s kojima se susreće starija populacija i čestim bolestima treće životne dobi - demenciji i Alzheimerovoj bolesti.
 
Svaki stručnjak i borac prepoznao je važnost čitanja u ovim borbama i procesima - bilo da je riječ o stručnoj literaturi, o informiranju i učenju, o traženju utjehe, o terapeutskim učincima knjige. U ovom posljednjem aspektu knjižnice i knjižničari itetako mogu pomoći i uvijek su spremna podrška.
 
Voditelj podcasta je Goran Živković-Žika, pedagog, povjesničar-entuzijast i poznati koprivnički glazbenik, a autori špice podcasta su Goran Živković-Žika i Konrad Mulvaj, glazbenik, dizajner i multimedijalni umjetnik. Snimanje podcasta tehnički su pomogli i poduprli Pučko otvoreno učilište Koprivnica i Gimnazija „Fran Galović“. 

Podcast je dostupan na svim relevantnim audio servisima, a možete ga potražiti i poslušati ovdje: