Preskočite na glavni sadržaj

Tribina 'Nije sve tako crno – kako čitati na drugačiji način' u Koprivnici

U ponedjeljak, 26. rujna, u 17 sati, u Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica (Stručno-znanstveni odjel, 2. kat) održat će se edukativna tribina 'Nije sve tako crno - kako čitati kada (iz)gubimo vid?'. Tribina je namijenjena prvenstveno osobama treće životne dobi, njihovim obiteljima, kao i stručnjacima koji s njima rade u udrugama, zdravstvenim ustanovama, domovima za starije i nemoćne, udomiteljstvima, Crvenom križu, Centru za socijalnu skrb i drugim institucijama.
vrijeme: 26.09.2022. -
mjesto: Koprivnica
url: https://www.knjiznica-koprivnica.hr/

Na tribini će sudjelovati dr. Ivana Merc, specijalist oftamologije, dr. sc. Ljiljana Sabljak, knjižničarka biblioterapeutkinja, Dunja Marija Gabriel, savjetnica za narodne knjižnice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina, knjižničarka -voditeljica projekta "Knjižnice - prijateljska mjesta za osobe s teškoćama čitanja", kao i akteri videa „Nije sve tako crno“.
 
Dr. Ivana Merc će pojasniti što se dešava osobama kada postanu slabovidne, tj. kada  dožive gubitak vida koji se ne može izliječiti lijekovima, operacijama ili naočalama. Postoji mnogo načina za prilagodbu toj životnoj situaciji, kao i da se pomogne osobama sa slabim vidom kako bi nastavile raditi stvari koje su im važne u životu. Gubitak vida ne znači odustati od aktivnosti, već znači naučiti nove načine za njihovo obavljanje, a o čemu će dr. Merc posebno informirati prisutne.
 
Dr. sc. Ljiljana Sabljak, knjižničarka biblioterapeutkinja i Dunja Marija Gabriel, savjetnica za narodne knjižnice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu  održat će radionicu o tome kako provoditi posebne programe poticanja čitanja, tzv. logibiblioterapiju. Sudionici skupa će  upoznati metodologiju izvođenja takvih programa kojima će moći obogatiti svoj rad u  ustanovama i udrugama u kojima rade, kao i u čitateljskim klubovima, te dobiti upute za provođenje posebnih programa poticanja čitanja u neposrednom radu sa slabovidnim i slijepim, odnosno korisnicima s problemima čitanja.
 
Dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina upoznat će prisutne kako im konkretno može pomoći Knjižnica i čitaonica “Fran Galović“ Koprivnica pomoću zvučnih knjiga, pomagala za čitanje i svojih edukativno-kulturnih programa.
 
U sklopu tribune bit će promoviran video “Nije sve tako crno” koji je nastao u okviru istog projekta kao i provođenje ovdje najavljene tribine. Projekt “Knjižnica – prijateljsko mjesto za osobe s teškoćama čitanja” ima za cilj osvijestiti, educirati i informirati najširu javnost da slabljenje ili gubitak vida ne zaslužuje stigmu, nego javno savjetovanje o mogućnostima čitanja  na drugačiji, alternativni način od onoga na koji smo navikli. Na tribini će sudjelovati i  odgovarati na pitanja prisutnih akteri videa, osobe koje su s punim povjerenjem ispričale svoje životne priče o suočavanju s problemima izazvanih gubitkom vida ili slabovidnošću. To su Zlata Hrženjak, Mario i Josipa Šutalo, Vesna Babić i Ivica Molnar. Njima Knjižnica “Fran Galović“ i ovom prilikom zahvaljuje na suradnji, kao i Udruzi slijepih koprivničko.-križevačke županije. Video je dostupn na YouTube kanalu knjižnice: 


 
Recimo još da projekt “Knjižnica – prijateljsko mjesto za osobe s teškoćama čitanja” financiraju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Koprivnica i Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica.