Preskočite na glavni sadržaj

Tragom hrvatske baštine u Galeriji AMZ

Otvorenje izložbe fotografija Marka Gracina 'Tragom hrvatske baštine', predstavljanje publikacije Ministarstva kulture i medija RH 'Nematerijalna kulturna dobra Republike Hrvatske' i panel 'Pogovor o baštini' održat će se u ponedjeljak 18. rujna s početkom u 18 sati u Galeriji AMZ u Zagrebu.
vrijeme: 18.09.2023. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.amz.hr

Program

- Predstavljanje publikacije NEMATERIJALNA KULTURNA DOBRA REPUBLIKE HRVATSKE u nakladi Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Uprave za zaštitu kulturne baštine, tiskane u povodu obilježavanja 20. godišnjice Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine

- Panel POGOVOR O BAŠTINI: Izazovi očuvanja nematerijalne kulturne baštine na primjerima tradicijskih pjevanja
Govornici: dr. sc. Ivo Brkić, dr. sc. Lidija Nikočević, Dario Marušić, dr. sc. Noel Šuran

- Otvorenje izložbe fotografija Marka Gracina TRAGOM HRVATSKE BAŠTINE

Projekt "Tragom hrvatske baštine" zamišljen je kao običajna "slikovnica" koja bi upućene podsjetila, a neupućene educirala o silnom baštinskom bogatstvu koje Hrvatska ima. I to putem fotografskog ali i pismenog zapisa. Riječ je o ugodnom putovanju hrvatskom prošlošću, identitetom i korijenima Lijepe naše na kojem će tradicijski instrumenti svirati, folklorna društva plesati, pjevati, i družiti se, a sve s ciljem, kako bi Primorci rekli – da se užanca ne zatare.
Osim očuvanja nacionalnog identiteta, jedan od osnovnih ciljeva izložbe TRAGOM HRVATSKE BAŠTINE Je ukazati na trud i ljubav koje u očuvanje baštine ulažu kulturno-umjetnička društva diljem Lijepe naše. Prenoseći svoje znanje, unatoč sveopćoj globalizaciji, oni uspijevaju u nakani da zauvijek ostane zabilježeno ono samo naše. Naši korijeni.
Dok je tome tako, izložba TRAGOM HRVATSKE BAŠTINE, uvijek s novim sudionicima, još će dugo, dugo i plesati, i svirati, i pričati priču o prelijepoj zemlji s prepunom škrinjicom ljubavi za svoje običaje.
Putem fotografija na kojima su zastupljeni neki od tradicijskih običaja Hrvatske (vrličko gluho kolo, ples Ljelja iz Gorjana, onaj Kumpanije Pupnat, istarski balun, bećarac, ojkanje, ličko prelo...) autori izložbe su odali počast svima onima koji s toliko ljubavi čuvaju onu spomenutu baštinsku škrinjicu. (...)

U organizaciji Udruge Tragom hrvatske baštine, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Izvor: AMZ