Preskočite na glavni sadržaj

'Tradicijska zavjetna procesija Krīžȉ/Kríži na otoku Rabu – Rapski krīžȉ/kríži' upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske

Jedno od novih nematerijalnih kulturnih dobara, u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske Ministarstvo kulture i medija upisalo je 'Tradicijsku zavjetnu procesiju Krīžȉ/Kríži na otoku Rabu - Rapske krīže/kríže', koja se u kontinuitetu od 11. stoljeća odvija u gradu Rabu, a pridružena joj je pobožnost čudotvornoj zavjetnoj ikoni Gospe Rapske od sredine 16. st.
vrijeme: 28.03.2024. -
url: https://min-kulture.gov.hr/

U procesiji sudjeluju vjernici svih sedam župa iz Barbata, Banjola, Mundanije, Kampora, Supetarske Drage, Lopara i grada Raba, stoga okupljanjem čitave otočne zajednice i svojim posebnostima ukrašavanja mjesta i križeva koji se nose, procesija pripada mediteranskom kulturnom krugu i bez prekida se svake godine odvija bez većih promjena. Svake posljednje nedjelje u mjesecu travnju vjernici kreću iz svojih župa moleći i pjevajući pobožne pjesme predvođeni križem. Procesije se međusobno razlikuju po zastavama svetaca zaštitnika župa, molitvama i pobožnoj pjesmi, po detaljima na narodnoj nošnji i načinom na koji se mladom pšenicom, vinovom lozom i cvijećem okiti procesijski župni križ. Svečanost se obilježava i kampananjem ili nuncijanjem, svečanim zvonjenjem sa zvonika rapskih crkava i kićenjem prozora kuća pokraj kojih procesija prolazi. Uključenost cjelokupne zajednice otoka Raba izniman je primjer složnosti, jedinstva i homogenizacije stanovništva u održavanju običaja u kontinuitetu od najmanje pet dokumentiranih stoljeća.

Počeci zavjeta Gospi Rapskoj zabilježeni su u prvoj polovici 16. st. i čudesno ozdravljenje koludrice Lukine de Dominis u ženskom benediktinskom samostanu sv. Andrije apostola u Rabu, čiji je opis sačuvan u samostanskom arhivu. Prema tom izvoru Lukina je u samostan još kao djevojčica donijela ikonu Bogorodice s Djetetom, koju je i nakon primanja zavjeta zadržala u svojoj samostanskoj ćeliji: „Teško oboljevši, Lukina je devet godina provela ležeći u krevetu, moleći se svakodnevno Gospi, čija se ikona nalazila iznad njezina bolesničkog kreveta. U pola noći na blagdan Rođenja Marijina 8. rujna, dok su sestre molile u koru, zapadni je dio samostana obasjala užarena svjetlost, tolika da su rapski ribari koji su se vraćali s ribarenja oko Luna pomislili da se samostan zapalio te su ga pohitali gasiti. Prema opisanom izvoru, Gospa je pozvala Lukinu da se ustane i odjene, a nakon dugogodišnje nepokretnosti Lukina se oćutjela zdravom te je pošla sestrama u kor na zajedničku molitvu. Vijest je odmah razglašena po gradu, skupilo se mnoštvo svijeta, čitav kler i biskup, pa je odlučeno da se ikona Gospe Rapske iz sestrine ćelije prenese u crkvu sv. Andrije. No, nitko nije uspio pomaknuti ikonu, tek ju je Lukina uspjela odnijeti u crkvu.“ Od tad se svakog 8. rujna na oltaru Gospe od Čuda u crkvi sv. Andrije pjeva sveta misa na spomen toga događaja. Toj zavjetnoj ikoni Gospe Rapske utječu se mnogi vjernici, pa je i danas ukrašena zavjetnim darovima iz ranijih stoljeća.
 
https://registar.kulturnadobra.hr/#/details/Z-7806 

Foto: Ivica Tomić

Galerija fotografija>>>