Preskočite na glavni sadržaj

Tjedan glazbe za djecu i mlade 2024. - U potrazi za harmonijom

Svakoga proljeća Hrvatska glazbena mladež u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom i Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog organizira Tjedan glazbe za djecu i mlade kako bi mladu populaciju zainteresirala za umjetničku glazbu. Program će obuhvatiti izložbu, dodjelu nagrada te dvije izvedbe u 'Lisinskom', a tu je i popratni natječaj Radost slikanja uz glazbu koji traje do 25. ožujka.
vrijeme: 23.04.2024. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.hgm.hr

TJEDAN GLAZBE ZA DJECU I MLADE 2024. - U potrazi za harmonijom 23. travnja

Tjedan glazbe program je za mladu publiku koju Hrvatska glazbena mladež (HGM) u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom i Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog svakoga proljeća organizira s ciljem da umjetnička glazba dođe na listu njihovih prioriteta.

Mladoj publici bit će predstavljena Straussova, Bachova, Stravinskijeva i Ravelova glazba, naracija koja prati glazbu približit će im klasičnu glazbu na interdisciplinaran način, a Miroslav Radman će povezati umjetnost, znanost i ekologiju. O skladu u znanosti i umjetnosti, održivom razvoju i ekologiji, glazbi biljaka i pjevanju kitova, od molekule i Bacha do Ravela i Stravinskog govorit će nam vrhunski hrvatski i svjetski znanstvenik.

Projekt je društveno odgovoran, omogućuje doživljaj glazbe djeci s posebnim potrebama, a od ove godine uz moderatora će biti i prevoditelj hrvatskog znakovnog jezika te će omogućiti gluhoj i nagluhoj djeci da prate ovaj umjetnički program.

Radost slikanja uz glazbu - natječaj

Radost slikanja uz glazbu natječaj je koji prati Tjedan glazbe za mlade. Slušajući glazbu u školi na zadanu temu, kao pripremu za odlazak na koncert, mladi svoje dojmove prikazuju likovnim radom, pod mentorstvom svojih pedagoga i nastavnika. Osim brojnih nagrada najbolji radovi izlažu se na izložbi u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u okviru Tjedna glazbe. Ovaj natječaj Radost slikanja uz glazbu HGM pokreće svake godine s ciljem motiviranja djece i mladih da likovnu inspiraciju pronađu u glazbi i zadanoj temi. „Tako nastaju prekrasni radovi koje bismo mogli usporediti sa susretom svjetla i vjetra. Sudar i koloplet dvaju paralelnih svemira - kompozicije koje se paralelno ili naizmjenice čuju i vide. Istodobno ili u intervalima one zvižde, huče, prodorno se glasaju, blješte, tek u naznakama zasvjetlucaju, pa se onda zvuci utrkuju s bojama, mrljama i crtama ili zajedno tvore gromoglasnu orkestraciju.“
Rok za prijavu je 25. ožujka 2024. Radovi se šalju na adresu: Hrvatska glazbena mladež, Kneza Mislava 18, 10000 Zagreb.

Program Tjedna glazbe 2024.
23. travnja 2024. (utorak)

9:30
- otvorenje izložbe, konferencija za novinare i dodjela nagrada


10:30 i 12 sati
- izvedbe u Velikoj dvorani KD-a Vatroslava Lisinskog


U programu sudjeluju:
Zagrebačka filharmonija 
Tonči Bilić, dirigent 
Miroslav Radman, moderator 
Škola suvremenog plesa Ane Maletić
Nadija Lovreković, prevoditeljica hrvatskog znakovnog jezika 
 
Program:
Richard Strauss: Uvod iz simfonijske pjesme Tako je govorio Zaratustra 
J. S. Bach: Toccata i fuga u d-molu BWV 582 u transkripciji Leopolda Stokowskog za orkestar 
Igor Stravinski: L’Adoration de la Terre, introdukcija - Les Augures Printaniers i Danses des Adolescentes iz Posvećenja proljeća 
Maurice Ravel: Daphnis et Chloe, odlomak iz suite br. 2