Preskočite na glavni sadržaj

Svjetski dan radija 2024.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana radija, 13. veljače, osvjetljava 'izvanrednu prošlost, relevantnu sadašnjost i obećanje dinamične budućnosti radija', piše UNESCO.
vrijeme: 13.02.2024. -
url: https://radio.hrt.hr/

Radio započinje svoje drugo stoljeće kao jedan od najpouzdanijih i najkorištenijih oblika medija na svijetu, unatoč tehnološkim inovacijama koje mijenjaju potrošačke navike medijskih publika.

UNESCO je 2011. godine proglasio 13. veljače Svjetskim danom radija (WRD), a Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila ga je godinu kasnije. Na taj datum slavi se obljetnica stvaranja Radija UN-a 1946. godine. Njegovo četrnaesto izdanje nosi naziv „Radio: Stoljeće informiranja, zabave i edukacije“.
 
- Radio je snažan medij za slavljenje čovječanstva u svoj njegovoj raznolikosti i predstavlja platformu za demokratski diskurs, piše UNESCO.
 
Jedinstvenost radija prepoznaje se u njegovoj sposobnosti da dopre do najšire publike, predstavi različitosti društva i bude platforma za sve glasove da budu predstavljeni i da se čuju.
 
- Radio postaje trebale bi služiti različitim zajednicama, nudeći širok izbor programa, gledišta i sadržaja te odražavati raznolikost publike u svojim aktivnostima, piše Europska unija radiotelevizija (EBU).
 
Svjetski dan radija prilika je za slavljenje radija kao medija te promicanje međunarodne suradnje između radijskih nakladnika. Njegov glavni cilj je promicanje informiranja i slobode izražavanja.
 
UNESCO ga koordinira okupljajući međunarodne i regionalne radiodifuzne organizacije pri odabiru teme godine, nudeći sadržaj bez autorskih prava koji se može dijeliti ili emitirati, kao i široko korištenje društvenih medija i mrežne stranice za virtualno sudjelovanje radijskih postaja.
 
Hrvatski radio u svojim programima i na društvenim mrežama na razne načine obilježava svoj dan - Svjetski dan radija.
 
Izvor: Hrvatski radio - HRT