Preskočite na glavni sadržaj

Svjetski dan lutkarstva - proslava u Delnicama

Svjetski dan lutkarstva  - proslava u Delnicama
Svjetski dan lutkarstva se u cijelom svijetu obilježava 21. ožujka, a ove godine domaćini hrvatske proslave su Grad Delnice i Kotar teatar, najavljuje Hrvatski centar UNIMA. Obilježavanje ovog važnog datuma za lutkarsku zajednicu dio je programa prvog Kotar FESTić festivala.
vrijeme: 21.03.2024. -
mjesto: Delnice
url: https://unima.hr/

Kotar FESTić predstavlja festival koji će okupiti recentne lutkarske programe i programe kazališta za djecu i mlade u vidu suvremenih predstava, radionica i filmskih projekcija koji će pridonijeti prepoznavanju Gorskog kotara kao regije koja razvija sociološke i kreativne kompetencije najmlađih članova stanovništva. Lutkarstvo kao relativno nezastupljena i neistražena umjetnost na nacionalnom nivou ima dvostruku ulogu u društvu istovremeno odgajajući nove generacije u skladu Europskih vrijednosti i razvijajući kreativni aspekt socijalizacije publike uključene u društvene procese. U sklopu programa održat će se i predstavljanje umjetnika iz svijeta lutkarstva i kazališta za djecu i mlade te radionice namijenjene djeci, mladima te djelatnicima u odgojnim i obrazovnim ustanovama koji će steći znanja u lutkarskim tehnikama i njihovu primjenu u radu s djecom i mladima.
 
Također, treću godinu za redom Hrvatski centar UNIMA organizira Mrežu radionica koje će se osim u Delnicama, organizirati i u Varaždinu, Požegi, Koprivnici, Šolti, Dugopolju, Belajskim Poljicama, Juršićima, te u Mostaru (BIH). Educirani voditelji, članovi naše Udruge, održat će radionice izrade lutaka vodeći se ovogodišnjom temom „Klima“, te prenijeti djeci osnove rada s lutkom, odnosno demonstrirati osnove animacije. Radionice su likovno-kazališnog karaktera s tematikom očuvanja okoliša kao izvora inspiracije i imaginacije.
 
29. Lutkarsko proljeće će također svojim bogatim programom uljepšati obilježavanje Svjetskog dana lutkarstva. U sklopu festivala, Gea Gojak će predstaviti međunarodni kazališni projekt “The Letter“.
 
Hrvatsku poruku ove godine napisao je umirovljeni glumac lutkar Đuro Roić.
 
Svjetsku poruku napisala je Ines Pašić, mostarska lutkarica i redateljica.
 
Poruke pročitajte OVDJE!