Preskočite na glavni sadržaj

Svjetska premijera filma 'Garbura' Josipa Žuvana na festivalu u San Sebastianu

Film 'Garbura', dugometražni igrani prvijenac Josipa Žuvana, svoju će svjetsku premijeru imati u natjecateljskom programu Novi redatelji Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu, koji se održava od 16. do 24. rujna.
vrijeme: 16.09.2022. - 24.09.2022.

Radnja filma prati dvojicu 12-godišnjaka koji žive u makadamskom naselju, zabavljaju se paljenjem karabita i sve to snimaju nadajući se da će imati milijunske preglede poput drugih youtubera. 
Njihove obitelji u dugogodišnjoj su svađi i ni jednima ni drugima nije drago da se dječaci međusobno druže. Nikolina baka Ivka odbija dati potpis za asfaltiranje makadamske ceste jer ne želi da i "Gornja kuća", gdje žive Antonio, mama Ines i djed Vlado, ima pristup kanalizaciji. 
Film nastaje u produkciji kuće Maxima film i koprodukciji Biberche productions iz Srbije, izvijestio je HAVC, koji ga je financijski podržao.
Hrvatski producent Damir Terešak rekao je kako je velika čast biti odabran i pozvan na jedan od najuglednijih svjetskih A festivala, osobito što se radi o debitantskom filmu.
"Čini se kako je hrvatski film ponovo prisutan na svjetskoj festivalskoj sceni zahvaljujući mladim redateljima. Ovo bi trebao biti poticaj i nadolazećim mladim hrvatskim autorima", dodao je.
Uz režiju Žuvan potpisuje scenarij filma, direktor fotografije je Tomislav Sutlar, a glume Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić. 
Program Novi redatelji, u sklopu kojeg će prikazati posvećen je prvim i drugim filmovima autora iz cijeloga svijeta. Donosi 12 naslova koji će se natjecati za nagradu Kutxabank-New Directors Award u vrijednosti od 50 000 eura. 
Isti filmovi također su u konkurenciji za nagradu TCM Youth Award koju najboljem filmu dodjeljuje žiri sastavljen od 150 studenata (18 do 25 godina). 
Međunarodni filmski festival u San Sebastianu svrstan je u A kategoriju festivala, a njegovo jubilarno, 70. izdanje, posvećeno je otkrivanju novih talenata. Osim filmskog programa, nudi i bogat industrijski program.

Izvor: Hina