Preskočite na glavni sadržaj

Svibanjske glazbene večeri u Vukovaru: Zagrebački komorni orkestar

Već drugu godinu zaredom Hrvatski dom Vukovar, u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar i Franjevačkim samostanom, organizira Svibanjske glazbene večeri. Koncert Zagrebačkog komornog orkestra održat će se u subotu, 27. svibnja, u 19,30 sati, u Gradskom muzeju Vukovar, Paviljon II, Dvorac Eltz. Ulaz je slobodan!
vrijeme: 27.05.2023. -
mjesto: Vukovar
url: http://www.muzej-vukovar.hr/

Program:

W A Mozart  Divertimento K-137 u B duru
      Andante-Allegro di molto - Allegro assai
 
A Dvorak  Slavenski ples op 72 br 2
 
A Vivaldi  Koncert za dvije violine u a molu RV 522
      Allegro - Larghetto e Spiritoso -Allegro
      Petromila Marica Jakas, Lara Rimac violine
 
J Brahms Madžarski ples No 5
 
J Brahms  Madžarski ples No 1
  Noami Konforta violina
 
E Grieg Holberg suite
      Praeludium-Sarabande -Gavotte -Air -Rigaudon
    Zagrebački komorni orkestar 
 
Zagrebački komorni orkestar čine glazbenici koji izvodeći baroknu, klasičnu i suvremenu glazbu žele široj publici predstaviti bogatstvo i ljepotu ozbiljnih nota.
 
Kroz međunarodni Festival Musica Maxima te brojne koncerte i gostovanja, Zagrebački komorni orkestar sa svojim prijateljima glazbenicima iz cijelog svijeta pokušava dodatno potaknuti ljubav prema klasičnoj glazbi. Zagrebački violinisti, Mladen Dervenkar i Marko Mađarić, okupili su 2004. petnaest mladih vrhunski obrazovanih gudača s Muzičke akademije u Zagrebu i nanovo pokrenuli Zagrebački komorni orkestar koji je Rudolf Matz okupio još davne 1937. godine s idejom da nastave tradiciju zagrebačke violinističke škole.
 
Kvalitetu dosadašnjeg djelovanja ZKO-a prepoznata je u suradnji sa solistima poput Maxima Fedotova, „Ruski paganini“ kako ga je nazvao Frankfurter Rundschau, „Narodni umjetnik“ 2002., dobitnik mnogobrojnih nagrada na međunarodnim violinističkim natjecanjima (tokijskom i moskovskom nazvana po Čajkovskom i ženevskom nazvano po Paganiniju); Monike Leskovar, pobjednice prestižnog Čajkovski natjecanja za mlade u Japanu 1995.; Galine Petrove, ruska „Narodna umjetnica“ 2001.; Francoisa Weigela, usavršavao se u klasi Olivier Messiaena, a BBC ga je opisao kao glazbenika rijetko viđene tehničke i muzikalne sigurnosti, i drugih. Orkestru su značajno doprinijeli i dosadašnji voditelji Diane Pascal, Tonko Ninić i Orest Shourgot. Posebnu važnost za ZKO ima i trajna suradnja i prijateljstvo s ruskim virtuozom Maximom Fedotovim, koji je od samog početka djelovanja orkestra počasni voditelj, a od 2009. godine i umjetnički direktor međunarodnog festivala Musica Maxima u organizaciji Zagrebačkog komornog orkestra.
 
Program se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.