Preskočite na glavni sadržaj

Svečano otvaranje 17. festivala 25 FPS

U četvrtak, 23. rujna, otvara se 17. izdanje 25 FPS-a, festivala koji svake godine donosi ponajbolje od recentnih nezavisnih, eksperimentalnih, hibridnih i inovativnih filmskih ostvarenja koja radikalno prekrajaju i nadilaze ustaljene granice audiovizualnog medija. Festival se održava od 23. do 26. rujna u Kinu SC-a u Zagrebu, a 30. rujna u Art-kinu Croatia u Rijeci.
vrijeme: 23.09.2021. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.25fps.hr/

Na svečanom otvaranju festivala prikazuje se prva od pet sekcija ovogodišnjeg natjecateljskog programa pod nazivom Rekompozicija. Sekcija se sastoji od pet naslova koja na vrlo kreativan način koriste mogućnosti filmske kompozicije i montaže.
 
Redateljica Eva Giolo u filmu U grlu nam cvate cvijeće iskustvo lockdowna transformira u ritmičku igru i tijela, gesti i prostora, a pritom govori i o negativnim posljedicama kao što su tjeskoba, depresija i nasilje u obitelji. Opet vlak, novi film veterana austrijske avangarde Petera Tscherkasskog vodi nas na uzbudljivo, hiperkinetičko putovanje kroz povijest kinematografije, dok autorski dvojac Rita Ferrando i Lily Jue Sheng u meditativnom eseju 'Ikebana' propituju biljke kao jezik izričaja i sredstvo pamćenja. Jelena Blagović kreativnim sastavljanjem vlastitih i arhivskih snimki odaje počast umjetničkom radu Gorana Trbuljaka u filmu Svaki je umjetnik za sebe, svi zajedno nikad, a Antoine Chapon u svom intrigantnom eseju Moji krajolici koristi scenografiju ratne videoigre kako bi ukazao na spregu vojne i zabavne industrije.
 
Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan uz obvezno preuzimanje ulaznica preko sustava Entrio, a program će se održavati u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

17. festival 25 FPS: Refleksije o društvenoj krizi i povratak majstora analognog filma