Preskočite na glavni sadržaj

Susret 'Lirika Velikog petka' održan u DHK

Tradicionalni susret 'Lirika Velikoga petka', na kojem je književnica Marina Katinić-Pleić uvodno govorila o liku Šimuna Cirenca u muci Kristovoj, održan je u petak, 22. ožujka, u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu.
vrijeme: 22.03.2024. -
mjesto: Zagreb
url: http://dhk.hr/

Katinić-Pleić je istaknula kako je Šimun Cirenac jedan od sporednih likova Kristove muke kao što su to satnik i Verenika koju spominje kršćanska predaja, Nikodem, Josip iz Arimateje itd.
 
Ono naizgled sporedno, ocijenila je, postaje ključno za razumijevanje onog središnjega, onog najvažnijeg.
 
Smatra kako ljudi postaju Šimuni Cirenci, ako ne slučajno, a onda neplanirano. Biblija nas uči voljeti svoje bližnje i svoje neprijatelje, vjerojatno zato što su to isti ljudi, naglasila je.
Šimun Cirenec, izbačen iz svoje dnevne rutine, postao je neplanirano križonoša, rekla je Katinić-Pleić i dodala kako je ni kriv ni dužan uskočio u središte svete muke, događaja koji će kao predigra uskrsnuću roditi novu epohu.
 
Napomenula je kako se Šimunu, ako već nije postao svetac samim tim što je nosio križ Gospodnji, neplanirano dogodilo najvažnije - susreo je Krista.
 
To je smatra, najdublja poruka, jer čovjek susreće Krista, ne onda kada nosi vlastiti križ, nego onda kada kao Šimun Cirenac pomaže drugima nositi njihove križeve. Ti drugi su naši bližnji koji  vrlo često postaju moji neprijatelji jer remete moje planove, dodala je.
 
Na susretu "Lirika Velikoga petka", koji se održava u sklopu 33. svečanosti pasionske baštine predstavljena je duhovne lirike s motivima Kristove muke hrvatskih pjesnika: Ivane Dizdar, don Stanka Jerčića, Stjepana Lice, don Ivana Marijanovića, Daniela Nančinovića, fra Miljenka Stojića i Vlade Vladića.
 
Poeziju su interpretirali dramski umjetnici: Nada Rocco i Robert Kurbaša. (Hina)