Preskočite na glavni sadržaj

Sućut ministrice kulture i medija u povodu odlaska jedne od naših najboljih novinarki Silvije Luks

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska jedne od naših najboljih novinarki Silvije Luks, čija je dugogodišnja bogata karijera voditeljice i urednice obilježila hrvatsku medijsku scenu u proteklih više od pola stoljeća. 
vrijeme: 23.01.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://min-kulture.gov.hr/
 
„Pripadala je generaciji novinara koji su izgrađivali sjajan opus vanjskopolitičkog novinarstva. Tečno govoreći francuski i engleski jezik, usavršavajući i prateći međunarodne odnose, nametnula se obrazovanjem, znanjem i profesionalnošću, neophodnim temeljem za sjajne intervjue s mnogim svjetskim političarima i zvijezdama. No njezin znatiželjni novinarski nerv i energija, nisu je uljuljali na elitnoj razini visoke politike. S jednakom snagom i stručnošću, neustrašivo je izvještavala s ratišta i kriznih žarišta.
 
Radila je kao urednica, komentatorica, voditeljica u hrvatskim i medijima bivše države, dopisnica iz SAD-a i Francuske i kao predsjednica Nadzornog odbora Hrvatske radio televizije. Dio karijere provela je u diplomaciji, a za svoj rad dobila je najviše francusko odličje, orden „Viteza nacionalnog reda“. Osim nacionalne televizije, surađivala je od sredine 70tih godina prošloga stoljeća i s mnogim drugim televizijskim kućama u svijetu, a hrvatska nacionalna novinarska udruga odala joj je priznanje nagradom „Marija Jurić Zagorka“ Hrvatskog novinarskog društva.
 
Na stotine intervjua, emisija, komentara, izvješća i reportaža velika je ostavština kojom je Silvija Luks zadužila hrvatsko novinarstvo.“