Preskočite na glavni sadržaj

Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska legendarne hrvatske glazbenice i humanitarke Vere Svobode

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut obitelji povodom odlaska gospođe Vere Svobode jedne od najvećih glazbenih zvijezda, koja je svojim iznimnim glazbenim talentom promovirala i sačuvala ogroman broj hrvatskih narodnih i starogradskih pjesama.
vrijeme: 02.04.2024. -

"Njezino je glazbeno djelovanje usko vezano uz još jednog velikog zaštitnika nacionalne kulturne baštine, njezina supruga Julija Njikoša, jednog od najvećih hrvatskih etnomuzikologa koji je zaboravu oteo i sačuvao ogroman popis vrijedne etnološke glazbene baštine. Njihova zajednička ljubav prema narodnoj glazbi, putovanja po gradovima i selima diljem Slavonije, Baranje i Srijema, urodila su plodom zapisa više od 4000 pjesama, prema  kojima su snimali tradicijske slavonske i starogradske pjesme, njegujući slavonski, ikavski dijalekt i načine pjevanja.

Osim po njezinom veličanstvenom, snažnom glasu, Veru Svobodu pamtit ćemo i po velikom srcu kojim je uvijek davala utjehu onima kojima je bilo najpotrebnije, od zatvorenika - sudionika Hrvatskog proljeća, preko  branitelja u Domovinskom ratu do bolesnih i prognanih, nastupajući na gotovo 400 humanitarnih koncerata.

Dugogodišnje djelovanje Vere Svobode na glazbenoj sceni i veliki doprinos hrvatskoj kulturi, uz priznanja struke i ljubav publike, zasluženo su ovjenčani najvećim strukovnim i državnim priznanjima kao što su Porin za životno djelo i odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića."