Preskočite na glavni sadržaj

'Školarci u knjižari: životni put jedne knjige' – program poticanja čitanja

'Školarci u knjižari: životni put jedne knjige' – program poticanja čitanja
U suradnji s lokalnim osnovnim školama, i uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, u knjižarama 'Znanja' diljem Hrvatske drugu će se godinu za redom održavati program poticanja čitanja 'Školarci u knjižari: životni put jedne knjige'. Prvo događanje održat će se u petak, 15. ožujka, u knjižari Znanje Westgate u Jablanovcu, s početkom u 10,15 sati.
vrijeme: 15.03.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://znanje.hr/skolarci-u-knjizari

Školarcima nižih i viših razreda interaktivno i na konkretnim primjerima objasnit će se proces kroz koji jedna knjiga prolazi prije nego stigne u ruke čitatelja. Cilj je oživjeti knjigu, približiti pisanu riječ i potaknuti interes za čitanjem kod školaraca te pokazati kako su upravo knjižare jedno od središnjih mjesta za poticanje i njegovanje kulture čitanja.
 
Kroz animaciju, slikovnice, ples, glumu i druge zabavne metode, nižim razredima na jednostavan će se način prenijeti važnost čitanja i ljubav prema knjizi. Kroz praktične primjere, djeca viših razreda upoznat će se s procesom rada na knjizi, od odabira naslova, reguliranja autorskih prava i sklapanja ugovora, preko uređivanja, lekture i korekture pa do puštanja knjige u tisak. Govorit će se o digitalnim i tiskanim materijalima, grafičkom oblikovanju i dizajnu knjige, a potom marketingu i načinu na koji oglašavanje omogućava knjizi da pronađe svoju publiku. Na posljetku, objasnit će se važnost djelatnika knjižare koji u izravnom doticaju s čitateljima svojim savjetima i preporukama igra ključnu ulogu u profiliranju knjižare kao kulturnog središta u kojem se uvijek može pronaći informirani sugovornik. U programu će sudjelovati školarci, učitelji i knjižničari, prevoditelji, autori, urednici u nakladničkim kućama, djelatnici knjižara i marketinga.
 
Na njemu će sudjelovati učenici prvog i drugog razreda Osnovne škole Ljudevita Gaja Zaprešić. Učenicima će o procesu nastanka slikovnice govoriti Ines Marciuš Kruljac, autorica dječjih slikovnica: Divlja svinja ide na more, Djed i vještica (Nagrada Grigor Vitez), Raščupani lav, Noć kad je Lisac uhvatio Mjesec, a najnovija slikovnica Traže se cirkusanti upravo je izašla iz tiska. Ova autorica živi sa obitelji i mačkama u Zaprešiću. U slobodno vrijeme putuje, čita, vrtlari, šalje razglednice, a osim pisanja za djecu otkriva i ljepotu pisanja kratkih priča za odrasle.