Preskočite na glavni sadržaj

Seminar za prohujala vremena (i bolje sutra)

Dvodnevni Seminar za prohujala vremena (i bolje sutra), u organizaciji udruge Kurziv, u fokusu ima noviju povijest omladinske / kulture mladih kao prostora eksperimenta, alternative, propitivanja postojećih društvenih i estetskih normi; kao postavljačice pitanja i pokretačice promjena. ​Prvi dio seminara (ponedjeljak 20.11.) bavit će se omladinskom kulturom do ‘90-ih, a drugi (utorak 21.11.) kulturom mladih od ‘95. do danas.
vrijeme: 20.11.2023. - 21.11.2023.
mjesto: Zagreb
url: https://kulturpunkt.hr/

Kroz javne tribine i predavanja koja se održavaju 20. i 21. studenog u F22 (Akademija dramske umjetnosti), Seminar će okupiti sudionike_ce i istraživače_ice omladinske / kulture mladih od ‘68. do danas u raspravi o kontekstima s obzirom na koje (ili usprkos kojima) su mladi kroz različite periode stvarali, a posebnu pažnju posvetit ćemo društveno-političkim i institucionalnih okvirima (i preprekama) za njihovo stvaralaštvo.

Nakon gašenja i erozije onog dijela kulturnog sustava koji je u jugoslavenskom periodu služio mladima, a u koje ubrajamo omladinske centre te studentsku kulturnu infrastrukturu, od devedesetih godina nadalje nositeljicom eksperimenta postaje živa scena koja stasa izvan institucija, odnosno izvire iz nezavisne kulture. Program Seminara podijeljen je u dva dijela koji odražavaju ovaj vremenski i kulturni rez, a koji se ogleda i u terminološkom prijelazu s “omladinske” na “kulturu mladih”.

Uvodna predavanja o razdobljima koji će biti tema svakog dana održat će istraživačice Marija Krnić i Sanja Sekelj, a u raspravama će sudjelovati akteri_ke i istraživači_ce kulture mladih u različitim periodima: Ivica Boban, Barbara Borčić, Romana Brajša, Vladimir Gudac, Maja Kovač, Ana Kovačić, Ana Kršinić Lozica, Sunčica Ostoić, Goran Sergej Pristaš, Nataša Rajković, Igor Ružić i Marko Zubak.

Izdvojeni segment Seminara čini predavanje Une Bauer koje će se baviti institucijama koje obrazuju mlade, prostorom za institucionalne pomake - i za bolje sutra.

Seminar nastaje u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti.
 
Program:

Ponedjeljak, 20. studeni 2023.
13.00 - 14.00: predavanje / Marija Krnić: Omladinsko stvaralaštvo kao prostor progresije - prezentacija istraživanja omladinske i studentske kulture udruge Kurziv
14.00 - 16.30: tribina o omladinskoj kulturi od sedamdesetih do devedesetih
  • sudjeluju: Ivica Boban, Goran Sergej Pristaš, Barbara Borčić, Marko Zubak, Vladimir Gudac, Igor Ružić (moderator)
16.30 - 17.00 lagani ručak za sudionike_ce i publiku
17.00 - 18.00 predavanje / Una Bauer: Relacionost, situiranost i osjetljivost: institucionalni paradoksi prema boljem sutra
*više o predavanju dostupno je ovdje.

Utorak, 21. studeni 2023.
14.00 predavanje / Sanja Sekelj: O devedesetima kroz likovnu kritiku
15.00 - 17.00 tribina o kulturi mladih od ‘95. do danas
  • sudjeluju: Sunčica Ostoić, Nataša Rajković, Ana Kršinić Lozica, Maja Kovač, Romana Brajša, Ana Kovačić (moderatorica)
Seminar za prohujala vremena (i bolje sutra) dio je projekta Svijet oko nas - očuvanje kritike u regiji podržanog od strane Zaklade Kultura nova.

Predavanje Une Bauer dio je projekta Testing Ground: Reparative Practices for New Cultural Ecosystem koji su uz potporu programa Kreativne Europe Europske unije razvili i provode Kurziv, Krytyka Polityczna i Maska Ljubljana.

Program podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Zaklada Kultura nova i Program Kreativna Europa Europske komisije.
 
Seminar za prohujala vremena (i bolje sutra) | Facebook