Preskočite na glavni sadržaj

'Savršen obrok - tajne mediteranske prehrane‘

Projekcija filma i razgovor 'Savršen obrok - tajne mediteranske prehrane' održat će se u ponedjeljak, 11. prosinca, s početkom u 18 sati, u Goethe-Institutu Kroatien.
vrijeme: 11.12.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.goethe.de/ins/hr/hr/index.html?wt_sc=kroatien

Ponedjeljak, 11.12. u 18 sati
Goethe-Institut Kroatien, Zadarska 80, Zagreb

 
18:00 FILM & RAZGOVOR
„Savršen obrok - tajne mediteranske prehrane“ (R: A. Merkouris/ 2023./ 52')
(hrvatski titlovi)
Dokumentarni film „Savršeni obrok“ nudi znanstveni pristup mediteranskoj prehrani kroz rad vodećih stručnjaka koji su se posvetili istraživanju utjecaja pojedinih sastojaka i kombinacija biljnih namirnica na naše zdravlje.
Razgovor uz film: Jelena Ivanišević, Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu
 
19:30 KULINARSKA RADIONICA
“Mali mediteranski zalogaji"
Vodi Ana Janjatović Zorica, učiteljica prirodne prehrane
Više informacija i prijave na radionicu na: www.goethe.de/kroatien

Dokumentarni film "Savršen obrok - tajne mediteranske prehrane", grčkog redatelja Alexandrosa Merkourisa vodi nas od Grčke i Cipra do Francuske, Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, nudeći znanstveni pristup mediteranskoj prehrani kroz rad vodećih stručnjaka iz različitih područja. Cecilia Samieri (Bordeaux-Francuska), Miguel Martínez-González (Navarra -Španjolska), Nikolaos Scarmeas (Atena-Grčka) i Walter Willett (SAD) posvetili su se istraživanju utjecaja pojedinih sastojaka i kombinacija biljnih namirnica na naše zdravlje kao i pitanjem kako i zašto nas te namirnice štite od pretilosti, kardio-vaskularnih bolesti, raka i starenja mozga.
 
O Mediteranskoj prehrani govorit će Jelena Ivanišević s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Mediteranskom prehranom se bavi od 2010. godine kada je s timom iz instituta napravila prijedlog za upis Mediteranske prehrane na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Više godina je surađivala s Ministarstvom kulture i medija i lokalnom zajednicom otoka Hvara gdje je istraživala razlike u prehrambenim izborima različitih generacija.
Nakon filma i razgovora, s početkom u 19.30 sati, Ana Janjatović Zorica će voditi kulinarsku radionicu na temu “Mali mediteranski zalogaji". Učiteljica prirodne prehrane i sociologinja s dugogodišnjim iskustvom u vođenju seminara i radionica kuhanja prevela je i uredila nekoliko knjiga s područja zdravih stilova života, osobnog razvoja i pokreta tijela.
 
Više informacija i prijava za radionicu na Film i razgovor, radionica: Film "Savršen obrok" - Goethe-Institut Hrvatska