Preskočite na glavni sadržaj

'Ružno pače' u Mozaikovoj slušaonici

'Ružno pače' u Mozaikovoj slušaonici
'Ružno pače' iz pera Hansa Christiana Andersena nova je priča u Mozaikovoj slušaonici. Prepričao i ilustrirao: Tomislav Torjanac; pročitala: Mirela Matković.
„Ružno pače“ je predivna priča za djecu o malom pačetu, njegovim životnim nevoljama i o tome kako je s vremenom to pače izraslo u prekrasnog bijelog labuda. Ovo je i danas jedna od prvih bajki koju pričamo djeci i unucima, želeći ih pripremiti da što sigurnije iz svoga nevinog dječjeg svijeta zakorače u svijet odraslih. 
 
Tomislav Torjanac, višestruko nagrađivani ilustrator slikovnica „Kako živi Antuntun“ i „Grga Čvarak“, ovu je Andersenovu bajku oslikao i prepričao na sebi svojstven, slojevit način. „Ružno pače“ je Andersenov klasik, ali je ujedno postalo suvremena posveta i poticaj svakom djetetu, svakom „ružnom pačetu“, kojega su vršnjaci odbacili samo zato jer je drukčije od njih. Stoga ova nanovo ispričana Andersonova bajka nosi u sebi snažnu poruku o prihvaćanju različitosti, posebno djece koju njihovi vršnjaci iz bilo kojeg razloga smatraju drukčijim.
 
Prema izboru Sveučilišne i nacionalne knjižnice ova je slikovnica izabrana među najljepše oblikovane hrvatske knjige u 2017. godini. Spikerica Mirela Matković udahnula je život omiljenoj bajci brojnih generacija.

Jedanaestu audio slikovnicu možete poslušati na poveznici: https://youtu.be/PZRm9-jtoco

Podsjetimo, u godini koja je proglašena Godinom čitanja, Mozaik knjiga krenula je s projektom besplatnih audio slikovnica namijenjenih ponajprije najmlađim korisnicima pod nazivom Mozaikova slušaonica. Projekt je realiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija. Tako svojim sadržajima potiču razvoj čitateljskih navika kod opće populacije, ali i odgajaju buduće čitatelje. Uz "Ružno pače" do sada su objavljene „Orašar“, „Carevo novo ruho“, „Pliva patka“, „Snjeguljica i sedam patuljaka“, „Tratinčica“, „Ured za izgubljene stvari“, „Zlatokosa i tri medvjeda“, „Djevojčica sa šibicama“, „Crvenkapica“ i  „Vuk i sedam kozlića“.


 Objava: 02.11.2022.