Preskočite na glavni sadržaj

Ritam zločina u CeKaTe-u: Stručni kolokvij o kriminalističkom romanu u Hrvatskoj

Centar za kulturu Trešnjevka od 4. do 10. listopada organizira stručni kolokvij o kriminalističkom romanu u Hrvatskoj pod nazivom 'Ritam zločina u CeKaTe-u'. Moderatorica, voditeljica i urednica ovog stručnog kolokvija je poznata hrvatska književnica Julijana Matanović.
vrijeme: 04.10.2021. - 10.10.2021.
mjesto: Zagreb
url: https://cekate.hr/

Ciljevi kolokvija su: upoznavanje s tradicijom kriminalističkog romana u našoj nacionalnoj književnosti, promatranje odnosa književnog predloška i novog medija tj. filma, razvijanje čitateljske mašte u interaktivnoj igri rješavanja kriminalističkog slučaja, pozicioniranje kriminalističko romana u dijakroniju hrvatske književnosti (Marija Jurić Zagorka) i skretanje pozornosti na važnu obljetnicu pojavljivanja omiljenog istražitelja Ive Remetina. Program koji se održava u dvorani Centar za kulturu Trešnjevka je besplatan za sve posjetitelje i ljubitelje kriminalističkih romana.
 
O Ritmu zločina u Cekate-u:
 
Naslov ovog stručnog kolokvija upućuje na kultni film Zorana Tadića iz 1981. Scenarij za film nastao je prema priči Pavla Pavličica, Dobri duh Zagreba iz 1976. godine, također jednog od najcjenjenijih autora kriminalističkih romana u Hrvatskoj.
 
Posljednjih desetak godina kriminalistički roman prešao je iz prostora lakše književnosti, u prostor u kojem se njime sve više bave književni teoretičari i kritičari tu granicu možemo još više pomaknuti, točnije na sam kraj sedamdesetih i početak osamdesetih godina prošloga stoljeća (studije Stanka Lasića i Pavla Pavličića). Kriminalistički romani su danas među najposuđivanijim proznim žanrovima u našim narodnim knjižnicama. I hrvatska književnost ima dugu tradiciju tog žanra. Prevedeni strani autori nisu utjecali, i nisu mogli, na naše, ali su bacili novo, drukčije i pravednije svjetlo na njih (od Marije Jurić Zagorke do Hrvoja Kovačevića). 
 
Sudionici i terminski plan kolokvija