Preskočite na glavni sadržaj

Rezultati Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za Uspostavu sustava provjere točnosti informacija

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za uspostavu sustava provjere točnosti informacija u sklopu mjere Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka (referentni broj: NPOO C1.1.1. R6-I2) objavljen je 30. prosinca 2022. Predmet Javnog poziva bilo je sufinanciranje aktivnosti povezanih s provedbom projekata za uspostavu sustava provjere točnosti informacija objavljenih u javnom prostoru, medijima i na društvenim mrežama. Nositelji mjere koja se provodi u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti su Ministarstvo kulture i medija i Agencija za elektroničke medije, a za provedbu dijela mjera koji se odnose na uspostave provjere točnosti informacija osigurano je 5.972.526 eura bespovratnih sredstava.
vrijeme: 04.07.2023. -
url: https://min-kulture.gov.hr/

Na Javni poziv pristiglo je ukupno 50 projektnih prijava, od kojih je 26 odbačeno zbog nezadovoljavanja formalnih i administrativnih uvjeta, te prekoračenja dopuštenog ukupnog iznosa primljenih državnih potpora. Ukupno 12 projektnih prijava nije dobilo potreban broj bodova da bi se kvalificiralo za raspodjelu sredstava. Tako je u konačnici za dodjelu bespovratnih sredstava odabrano ukupno 12 prijavljenih projektnih prijedloga te im se dodjeljuje ukupno 2.292.217,39 eura.

Odabrani fact - checking projekti bave se vrlo raznolikim spektrom tema od medicine i zdravlja, klimatskih promjena, ravnopravnosti spolova, turizma, kulture, energije, tehnologije i računarstva, pa do vjerskih tema, populacije mladih, javnog i zajedničkog dobra i informacija vezanih uz povijesne, kulturne i društvene teme 19. i 20. stoljeća, sve do Domovinskog rata. Nositelji sedam odabranih projekata su znanstveno - obrazovne institucije, dok su pet projekata prijavile udruge civilnog društva, od kojih je većina u partnerstvu sa fakultetima i sveučilištima.

Svi odabrani projekti imat će obvezu surađivati na suradničkoj platformi projekta koju će uspostaviti Agencija za elektroničke medije. Da bi se osigurao integritet djelovanja u okviru programa uspostave i jačanja sustava provjere točnosti informacija, odabrani projekti se moraju pridržavati temeljnih načela rada, odnosno imaju obvezu prihvaćanja i poštivanja temeljnih standarda i principa rada kojima se vode i ključne međunarodne organizacije na području borbe protiv dezinformacija: od transparentnosti financiranja i ustroja, političke i druge nepristranosti pa do nepostojanja sukoba interesa.

Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu NPOO mjere Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka nalazi se ovdje.

Izvor: Agencija za elektroničke medije