Preskočite na glavni sadržaj

Reparative Explorations: Seminar za kulturni oporavak

Reparative Explorations: Seminar za kulturni oporavak
Seminar 'Reparative Explorations' serijom od tri online razgovora obilježio je početak zajedničkog programa i eksperimentalnog istraživačkog procesa koji vode zagrebački Kurziv/Kulturpunkt, Maska Ljubljana i Krytyka Polityczna iz Varšave, organizacije aktivne u područjima kritičke, medijske i umjetničke produkcije.
Kroz projekt nazvan 'Testing Ground: Reparative Practices for New Cultural Ecosystem', uz potporu Europske unije razvijaju se “reparativne metode” – kreativne oblike istraživanja koji kroz kombinaciju teorijskih/znanstvenih i umjetničkih/kulturnih alata, ispituju i nadograđuju potencijal kulture za društveni oporavak uslijed trenutne političke i ekološke krize.
 
Ideja reparativnosti, od koje program polazi, slijedi koncept “reparativne kritike” teoretičarke Eve Kosofsky Sedgwick, koji se u humanistici koristi kako bi se opisali oblici mišljenja i tipovi reakcije koji ne slijede unaprijed zadane pristupe ni već postojeće okvire. Nasuprot paranoičnim pristupima, reparativni pristupi svom objektu pristupaju bez upisivanja i predumišljaja, ne analiziraju ga s distance već misle uz njega ili s njime, omogućujući da iz odnosa bliskosti i pažnje proiziđu neočekivani ishodi.
 
Razgovor The Pursuit of Joy  4. travnja istražio je mogućnosti užitka i radosti kao okidača u istraživačkim procesima. Konkretnije, razgovor je bio posvećen potencijalima uživanja i razigranosti kao odgovora na političku depresiju, kao reakciju koja proizlazi iz osjećaja bespomoćnosti i beznadnosti uzrokovanih društveno-političkim okolnostima, kao sviješću o trenutnim i budućim ekološkim gubicima. U razgovoru su sudjelovale istraživačice Una Bauer (Hrvatska), Klara Otorepec (Slovenija) i Ola Knychalska (Poljska), a program je moderirala urednica, istraživačica i kulturna radnica Hana Sirovica (Hrvatska).
 
11. travnja održan je razgovor More-than-human potentials posvećen mogućnostima više-no-ljudskih odnosa i suradnji, odnosno potencijalima onakvih umjetničkih i istraživačkih pristupa koji se trude dovesti u pitanje uvriježene hijerarhije između vrsta i pojava na Zemlji. Razgovarale su biologinja i vizualna umjetnica Krystyna Jedrzejewska-Szmek (Poljska), vizualna umjetnica i istraživačica Ana Kuzmanić (Hrvatska) i dramaturginja i umjetnička istraživačica Tery Žeželj (Slovenija). Program je moderirala stručnjakinja za obrazovanje i umjetnica s fokusom na klimatska pitanja Olga Roszkowska (Poljska).
 
U fokusu posljednjeg u nizu razgovora Feminist Pathways, održanog 18. travnja, bili su načini rada u umjetničkim, istraživačkim i dizajnerskim praksama, te pitanje može li nam feminizam ponuditi alate za oporavak oštećenog društvenog tkiva. Iskustva i ideje su razmijenile umjetnica i redateljica Tjaša Črnigoj (Slovenija), dramaturginja i istraživačica Nina Gojić (Hrvatska) i dizajnerica i producentica u kulturi Pola Salicka (Poljska), a moderirala ga je urednica i kulturna radnica Pia Brezavšček (Slovenija).

Snimke razgovora dostupne su na Kulturpunktovom YouTube kanalu. Najavne vizuale seminara osmislila je Maja Maar, koja je na temelju subjektivnih dojmova s razgovora oblikovala i ilustriranu reportažu.
 
U nastavku projekta čijoj inicijalnoj fazi pripadaju nedavni razgovori, nastavit ćemo pokretati interdisciplinarne radne procese u kojima će sudjelovati umjetnici_e, kustosi_ce i producenti_ce, znanstvenice_i, novinarke_i i kritičari_ke, istraživači_ce i teoretičarke_i, a s ciljem zamućivanja uobičajenih granica između umjetničke i znanstvene proizvodnje znanja.
 
U iduće dvije godine, partnerske organizacije će predstaviti niz tribina i seminara, predavanja, izvedbi i izvedbenih predavanja, izložbi; eksperimentirat ćemo s medijskim formatima i organizirati rezidencije za umjetničko istraživanje kako bismo stvorili prostor za testiranje i razvoj reparativnih metoda koje odgovaraju na različite zone neizvjesnosti: rodnu neravnopravnost, ekološku krizu u urbanom okolišu, te strukturne prepreke s kojima se suočava umjetničko i kulturno stvaralaštvo.
 
***
 
Serija razgovora dijelom je projekta Testing Ground: Reparative Practices for New Cultural Ecosystem koji su uz potporu programa Kreativne Europe Europske unije razvili i provode Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Stowarzyszenie Im. Stanislawa Brzozowskiego/Krytyka Polityczna i Maska Ljubljana.
 
Pursuit of Joy i Feminist Pathways organizirani su u okviru projekta Svijet oko nas – očuvanje prostora kritike sufinaciranog sredstvima Zaklade Kultura nova.
 
Program podržavaju:
Ministarstvo kulture i medija RH
Ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Zagreb
Zaklada Kultura nova
Program Kreativna Europa Europske komisije