Preskočite na glavni sadržaj

'Rašomonska' napredna filmska radionica Frooom! filmske škole

U ovoj 'rašomonskoj' radionici, koja će se održati od 2. do 6. travnja, polaznici će ispričati priču na sto mogućih načina, koristeći sve ludosti i mudrosti filmskog jezika. Ući će u labirint iz kojega samo oni znaju ili naslućuju izlaz. Na zabavan način, uz pomoć izvrsnih profesionalnih voditelja polaznici će se igrati napredne filmske naracije.
vrijeme: 02.04.2024. - 06.04.2024.
mjesto: Zagreb
url: https://www.frooom.eu/

Za: mlade od 13 na više godina
Gdje: oš Dr. Ivan Merz, Račkoga 4, Zagreb
Tko: Bacači sjenki - Veno Mušinović, redatelj, dramaturg, snimatelj, montažer, glumac i profesor filozofije te glumica i redteljica te pedagoginja Marina Musulin
Kada: od 02. do 06 travnja 2024, od 8-15 (16)h


Flimska rašomonijada Frooom!-a:

Ovaj pojam, rašomonijada, nastao je po kultnom filmu “Rashomon“ slavnoga japanskog redatelja Akira Kurosave, snimljenog 1950. godine po noveli R. Akutagawe. U ovoj noveli, a i u filmu više likova pripovijeda isti događaj na svoj način. Riječ je o trojici svjedoka koji su svaki po svojoj istini doživjeli zločin u srednjovjekovnom Japanu. Filmski teoretičari naglašavaju kako Kurosava svojim filmskim jezikom razmatra pitanje stvarnosti i iluzije te problematizira procjenjivost istinitosti na temelju pojavnoga do apsurdnih pojednostavljivanja. Pojam rašomon išao je u idiomatiku kao izraz za neutvrdivost činjeničnog stanja. Kurosavin film dobio je svoj naslov po šintoističkom hramu Rashamonu, a dobio je Zlatnog lava na festivalu u Veneciji 1951. godine te Oscara 1952. za najbolji film na stranom jeziku.

Radionica traje 5 dana od 9 do 16h, a tijekom koje će polaznici upoznati mnoge filmske naracijske metode, stvarajući svoju vlastitu. U pauzi, uz topli obrok, razglabat će o mogućim varijantama svog filma kojeg će zamisliti, osmisliti, producirati i snimiti tijekom radionice. Zajedno s mentorima pripremit će film za postprodukciju. 

Za ilustraciju kako takav jedan "rašomonski" film može izgledati pogledajte dva kratka nagrađivana igrana filma iz naše "kurosavske" produkcije:
"Dopunska nastava" iz 2020
"Vizure" iz 2018

O Frooom! filmskoj školi pogledajte ovdje.

Za sve dodatne upite i komentare: frooom.filmskaradionica@bacaci-sjenki.hr ili na Ured Bacači Sjenki: +385 1 464 02 62; Boris: +385 98 165 81 86/ Frooom: +385 98 982 93 47
Frooom! filmska škola je sufinancirana sredstvima: Kreativne Europe - MEDIA podprograma, Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba - Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo, Agencije za elektroničke medije, Grada Rijeke, Grada Koprivnice, Primorsko goranske županije, Grada Velika Gorica i drugih.

Rad Bacača sjenki sufinanciraju: Erasmus+, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada kultura nova, Hrvatski audiovizualni centar i drugi