Preskočite na glavni sadržaj

'Radnička cesta' - mini online serija umjetničkog kolektiva Montažstroj

'Radnička cesta' - mini online serija umjetničkog kolektiva Montažstroj
Montažstroj predstavlja svoj novi projekt 'Radnička cesta', mini online seriju nikada odigrane predstave koja se sada može pogledati u cijelosti online. Dvoipolsatna radnička predstava odvija se u Hrvatskoj, u vrijeme koronakrize, u skladištu tvorničkog pogona koje je smješteno na Radničkoj cesti u Zagrebu.
Projekt 'Radnička cesta' je proizvod jednogodišnjeg rada umjetnika sa nezavisne scene u doba pandemije, odlučnih da stvore nešto smisleno. Česte izolacije glumaca i epidemiološka ograničenja naveli su ih da digitalnom prilagodbom projekt učine održivijim i pristupačnijim. Odmaknuli su se od izvedbe pred publikom u prostoru kako bi projekt prilagodili okolnostima koronakrize. Slika i zvuk snimljeni su uređajem iPhone 12 Pro Max.
 
Digitalna praizvedba projekta je streamana na mobilnoj aplikaciji Telegram na posebnom kanalu. Reprizna digitalna izvedba nikad odigrane radničke predstave je dostupna na video platformi IGTV.

Pored 15 kratkih video fragmenata, web stranica sadrži i dodatne tekstualne i audiovizualne sadržaje koji otvaraju pitanja dodatno kontekstualizirana zdravstvenom i ekonomskom krizom izazvanom pandemijom korona virusa. Što je to prekarni rad? Postoji li dihotomija između propalih proizvodnih pogona i uslužnog sektora nakon tranzicijskog potopa? Postoji li ideja klasne svijesti otpora i angažmana ili je cinizam prevladao a frustracija neizbježno mlade tjera da odlaze preko granice? Prijeti li uvođenje automatizacije i umjetne inteligencije na radna mjesta dodatnom polarizacijom i nesigurnosti zaposlenih?
 
Kronika cijelog procesa, pisana iz osobne perspektive Ane Prolić, autorice i dramaturginje, Dnevnik rada sastoji se od niza autoričinih poetski intoniranih autorefleksivnih i autoreferencijalnih zapisa o dugom, diskontinuiranom i zahtjevnom jednogodišnjem procesu rada na projektu 'Radnička cesta' tijekom 2020. i 2021. godine. Osim što zapisi tvore teatrološki materijal o samom procesu, donose i sliku o specifičnostima rada na nezavisnoj sceni u pandemijsko vrijeme, dodatno otežanim potresima. Sve to autorica iznosi kako iz pozicije koautorice teksta izvedbe i kodramaturginje, tako i iz pozicije samostalne umjetnice izravno ugrožene posljedicama koronakrize. Više o projektu...
 
Na stranici su dostupne i Bilješke koje nude dodatan uvid u proces nastanka projekta. Korisniku stranice time je omogućen pristup materijalima korištenim i nastalim tijekom procesa umjetničkog istraživanja.
 
Projekt su financirali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu i Zaklada Kultura nova.