Preskočite na glavni sadržaj

Pučkom otvorenom učilištu Čakovec i Državnom arhivu u Osijeku osigurano gotovo 3 milijuna eura za energetsku obnovu

Za dva projekta energetske obnove Ministarstvo kulture i medija osiguralo je bespovratna sredstava ukupne vrijednosti 2.780.617,10 eura u postupku Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra.
vrijeme: 13.03.2024. -
url: https://min-kulture.gov.hr/
Državnom arhivu u Osijeku, središnjoj arhivskoj ustanovi istočne Hrvatske koja od 1972. godine koristi zgradu građenu početkom 18. stoljeća u sklopu osječke Tvrđe, odobrena su bespovratna sredstva za provedbu projekta „Energetska obnova zgrade Državnog arhiva u Osijeku“ u ukupnom iznosu od 1.948.404,73 eura. Riječ je o vojno-obrambenoj građevini od 2000 metara četvornih, upisanoj u Registar kulturnih dobara RH kao Judenkaserne. Tijekom agresije na Hrvatsku početkom 90tih godina, zgrada je teško oštećena i obnovljena 1996. godine, a sada se planira provedba mjera energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije, protupotresno ojačanje zgrade te osiguranje zdravih klimatskih uvjeta. Provedbom projekta energetski će se obnoviti 2851,89 metara četvornih  građevinske bruto površine  te postići ušteda u godišnjoj potrošnji primarne energije od 41 % u odnosu na stanje prije obnove.
 
Pučkom otvorenom učilištu Čakovec koje od 1950. godine djeluje kao centar cjeloživotnog učenja Međimurske županije i svojim programima doprinosi stvaranju društva znanja, odobrena su bespovratna sredstva za provedbu projekta „Energetska obnova zgrade Pučkog otvorenog učilišta Čakovec“ u iznosu od  832.212,37 eura. Energetskom obnovom zgrade sa statusom kulturnog dobra implementirat će se mjere energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i horizontalne mjere. Provedbom projekta energetski će se obnoviti 1.758,03 m2 građevinske bruto površine te postići ušteda u godišnjoj potrošnji primarne energije od 89,85 %.

Opširnije>>>