Preskočite na glavni sadržaj

Publikacije projekta 'Virtualni arheološki krajolici Podunavlja' dostupne online

Publikacije projekta 'Virtualni arheološki krajolici Podunavlja' dostupne online
Tri publikacije, svojevrsni priručnici u izdanju Arheološkog muzeja u Zagrebu - 'Action Plan on Involvement of Museums in the Landscapes', 'Creation of Cultural Routes – Experiences from the Danube´s Archaeological eLandscapes Project' i 'Održiva turistička vrijednost kroz digitalizaciju arheološke baštine' dostupne su i u online izdanju.
Publikacije su nastale u okviru projekta Virtualni arheološki krajolici Podunavlja s glavnim ciljem povećanja vidljivosti kulturne baštine na regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, a posebice arheoloških krajolika dunavske regije čineći ih privlačnijima za integraciju u turističku ponudu regije. Radi postizanja tog cilja tijekom cijelog projekta primjenjivale su se nove tehnologije.

Online publikacija „Action Plan on Involvement of Museums in the Landscapes“, dokument nastao provedbom programa Mobiliti Action održanih u Grazu, Zagrebu, Budimpešti, Ljubljani, Košicama i Roussu. Donosi niz preporuka za muzeje u dunavskoj regiji i pruža temeljne informacije za buduće projekte koje omogućuju svim zainteresiranim institucijama i dionicima planiranje, kreiranje i uvođenje novih tehničkih mogućnosti u vidu korištenja digitalnih tehnologija u sektoru održive kulturne baštine.

Tiskana publikacija „Creation of Cultural Routes – Experiences from the Danube´s Archaeological eLandscapes Project“ dostupna je i u online verziji. Kao što govori sam naslov, u publikaciji su objavljena iskustva s Interregovog projekta Virtualni arheološki krajolici Podunavlja. U prvom dijelu donosi pregled na primjeru dobre prakse od projekta do stvaranja održivog turističkog proizvoda, što su kulturne rute i kako ih razvijati i preporuke za razvoj, pregled kulturnih ruta Vijeća Europe i predstavljena je kulturna ruta Staza željeznog doba Podunavlja / Iron Age Danube Route. U drugom dijelu priručnika koji nosi naslov Prema Europskoj kulturnoj ruti neandertalaca čitatelju je predstavljen dio razvoja kulturne rute koji sadrži samu inicijativu za njenim stvaranjem, donosi osnovne informacije o sadržaju rute – neandertalcima i jedinim muzejima neandertalaca u Mettmanu u Njemačkoj i Krapini, te opisuje razvoj kulturne rute neandertalaca kroz mrežu iNeal projekta.

Održiva turistička vrijednost kroz digitalizaciju arheološke baštine“ online publikacija koja donosi strategiju pristupa temi arheološke baštine s arheološkog, društvenog i tehnološkog stajališta. Provedbom analize prepoznati glavni izazovi u sektoru koji su doveli do razvoja dvije glavne strateške jedinice. Prva se jedinica fokusira na radne procese od arheološkog otkrića do virtualne vizualizacije, a druga na potencijal arheološke baštine u digitalnom svijetu. Kako bi se podržala daljnja prilagodba i razvoj novih tehnologija u sektoru arheologije, zaključni dio strategije čini 12 preporuka za dionike baštine. Prihvaćeni su popisi prioriteta za provedbu preporuka na nacionalnoj razini za svaku zemlju sudionicu. Publikacija je dostupna online i na engleskom jeziku.

Publikacije je moguće pročitati i/ili preuzeti u pdf obliku na mrežnim stranicama Arheološkog muzeja u Zagrebu:
https://www.amz.hr/

Projekt Virtualni arheološki krajolici Podunavlja se provodio u sklopu Interreg programa transnacionalne suradnje V-B Dunav 2014-2020 te je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 


Izvor: AMZ
Objava: 1. 3. 2023.