Preskočite na glavni sadržaj

Publikacija o razvoju publike 'Izvana i iznutra' dostupna i online

Publikacija o razvoju publike 'Izvana i iznutra' dostupna i online
U okviru biblioteke "Kultura nova" Zaklada je 2022. godine objavila publikaciju 'Izvana i iznutra. Metode i prakse organizacijske transformacije prema sudjelovanju u kulturi'. Publikacija donosi pregled razvoja i odnosa kulturne politike prema sudjelovanju, razmatra proturječja i nesporazume oko publike, kao i ključne izazove koji stoje pred kulturnim sektorom kad je riječ o sudjelovanju te predstavlja različite prakse integracije sudjelovanja u cjelokupno djelovanje organizacija. Urednica publikacije je Antonija Letinić.
Publikacija je nastala u okviru europskog projekta ADESTE+ (Audience DEvelopment STrategies for cultural organisations in Europe), usmjerenog na razvoj metodologije koja će pomoći organizacijama u kulturi da provedu transformaciju i sudjelovanje u kulturi smjeste u središte svoga rada. Stoga ova publikacija ujedno i dokumentira iskustava, znanja i uvide prikupljene kroz različite susrete i rad na projektu. Zamišljena je kao svojevrsni priručnik koji stoji na raspolaganju svima onima koji su zainteresirani dublje zaroniti u problematiku razvoja publike, uključivanja i sudjelovanja građana u kulturi. 

Publikacija je podijeljena u tri cjeline. Prvu čine teorijski prilozi koji daju uvid u povijest i obuhvat koncepta razvoja publike, kontradikcije koje pokušava nadići, prepreke na koje treba odgovoriti kao i policy okvir koji podržava prakse sudjelovanja, a tekstove potpisuju Goran Tomka, Maria Vlachou, Cristina da Milano i Antonija Letinić. Središnji dio predstavlja ACED metodologiju nastalu kroz projekt ADESTE+ i osvrte umjetničkih partnerskih organizacija koje su radile na njezinoj implementaciji u svojim sredinama te iteraciju metodologije koju je Zaklada "Kultura nova" razvijala kroz rad s organizacijama malog i srednjeg opsega. Treći dio publikacije posvećen je primjerima prakse organizacija u regiji koje već godinama rade na razvoju programa usmjerenih na prakse sudjelovanja, a koje su svoja iskustva predstavile u sklopu Kaskadnih radionica koje je Zaklada "Kultura nova" u okviru projekta ADESTE+ provodila od travnja do lipnja 2021. godine. Publikaciju zaključuje Darko Lukić osvrtom na potrebe kulturnog sektora, odgovor koji ADESTE+ predlaže kao i iskustva rada s metodologijom.

Urednica publikacije je Antonija Letinić, a dizajn potpisuje Petra Milički.
Publikacija je objavljena na engleskom i hrvatskom jeziku, u tiskanom i elektronskom izdanju, pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Projekt ADESTE+ sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa.


Izvana i iznutra - hrv 



Inside and Out - eng








Izvor: https://kulturanova.hr/

4/7/2022.