Preskočite na glavni sadržaj

Prvi udaraljkaški koncert u povijesti Rijeke: Percussion team HNK i gosti

Percussion team riječkog HNK Ivana pl. Zajca što ga čine čanovi Riječkog simfonijskog orkestra, udaraljkaši Pedro Rosenthal Campuzano i Samuel Baldi te timpanist Antonio Ceravolo, sa svojim će gostima, u nedjelju, 5. lipnja, u riječkom HNK-u, s početkom u 19,30 sati, izvesti prvi udaraljkaški koncert u povijesti Rijeke.
vrijeme: 05.06.2022. -
mjesto: Rijeka
url: https://hnk-zajc.hr/

Nakon izazovnih vremena, kada je koncert zbog epidemiološke situacije morao biti odgođen,  izvođači najavljuju poseban program u kontekstu instrumentacije, jezika i akutalnosti izabranih naslova. Dodatnu zanimljivost i čar predstavlja i činjenica kako su sve skladbe na programu djela živućih autora, a sve su redom nastale u 21. stoljeću, što ovaj jedinstveni  program čini još izazovnijim za izvođače i zanimljivijim za publiku. Jedna će skladba, Percussion quartet no. 1 Pedra Rosenthala Campuzana, prvog udaraljkaša Riječkog simfonijskog orkestra, doživjeti i svoju praizvedbu, a bit će izveden i njegov Percussion duo.
 
Na programu će se naći još i djela Anite Primorac, Gustava Petera, Henryja Mancinija, Frankiea Sullivana, Etiennea Perruchona, Davea Marica i Emmanuela Segournéa u različitim aranžmanima.
 
Na ovom jedinstvenom koncertu glazbenici će pokazati nove načine glazbenog izražavanja koji se rijetko mogu čuti. Primjerice, moći će se uživati u električnim efektima te u korištenju elektronike. Naravno, udaraljke su nit vodilja i u tim kombinacijama nude mnogo više od uobičajenog, i to na više od 30 instrumenata.

U  tome će im pomoći gosti, njihovi kolege iz Riječkog simfonijskog orkestra: Anita Primorac na udaraljkama, Osman Eyublu na violini te Petar Kovačić i Golnar Mahajeri na violončelima, te učenici riječke Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova:  udaraljkaši Massimo Balczo, Saša Miljanović, Šimun Tićak i Giulian Magagnino te komorni ansambl „Sinkopa“. Naime, nakon skromnih početaka iz 60-ih godina prošlog stoljeća, od školske godine 2011./ 2012. u riječkoj Glazbenoj školi popunjava se čak cijela klasa udaraljkaša pod vodstvom profesorice i njihove mentorice Anite Primorac koja je u sklopu nastave osnovala ansambl “Sinkopa”. Učenice i učenici Glazbene škole zapaženo nastupaju na školskim, gradskim i županijskim kulturno-umjetničkim prigodama, gostuju diljem Hrvatske, dobitnici su regionalnih, državnih i međunarodnih nagrada.