Preskočite na glavni sadržaj

Projektom European Heritage Label Bureau pruža se potpora lokalitetima s Oznakom europske baštine

Europska komisija odabrala je trogodišnji projekt u vrijednosti od €3 milijuna namijenjen jačanju kapaciteta osoblja i koordinatora baštinskih lokaliteta.
vrijeme: 26.04.2023. -

European Heritage Label Bureau projekt je koji je odabran u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Potpora za provedbu implementacije Oznake europske baštine 2022, a nadovezuje se na uspješan projekt EHL@Network koji je proveden u razdoblju od 2019. do 2022. godine.

Ovim se projektom zahvaća razdoblje od ožujka 2023. do lipnja 2026. godine, a baštinskim lokalitetima s Oznakom europske baštine (European Heritage Label) i njihovim nacionalnim koordinatorima nudi nove mogućnosti suradnje, umrežavanje, obuku, vidljivost i doseg publike. 
 
European Heritage Label  Bureau djeluje kao krovna organizacija Oznake europske baštine i podržavat će njene dionike i njihove sinergije s aktivnim partnerima u području baštine, kulturnih i kreativnih sektora zajedno s obrazovnim sektorima, te ima sljedeće ciljeve:
  • Razvoj sinergije između baštinskih lokaliteta, nacionalnih koordinatora i dionika u sektoru kulturne baštine
  • Jačanje kapaciteta lokaliteta i nacionalnih koordinatora putem shema uzajamnog učenja i jednostavnog pristupa informacijama pomoću budućeg resursnog centra
  • Podrška komunikacijskim i promotivnim aktivnostima provedbom snažnog plana suradnje temeljenog na različitim potrebama dionika, uspostavom privlačnog vizualnog identiteta, komunikacijskih strategija te uporabom znanja kojim se obuhvaća ciljana publika – posebice mladi i marginalizirane skupine 

O Oznaci europske baštine
Cilj Oznake europske baštine jest jačanje osjećaja pripadnosti europskih građana Europskoj uniji koji se temelje na zajedničkim vrijednostima, elementima europske povijesti i zajedničke baštine, poštivanju nacionalne i regionalne raznolikosti te jačanju uzajamnog razumijevanja i međukulturnog dijaloga. Oznaka se dodjeljuje bienalno od 2013. godine u okviru programa Unije Kreativna Europa, a tijekom proteklih sedam godina Oznaku europske baštine ponijelo je 60 lokaliteta sa snažnom europskom dimenzijom.
Hrvatski su nositelji Oznake europske baštine Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište Hušnjakovo (selekcija 2015. – 2016.) i Muzej vučedolske kulture i nalazište Vučedol (selekcija 2021. – 2022.).

Izvor:
https://culture.ec.europa.eu/
https://deskkultura.hr/