Preskočite na glavni sadržaj

Program Igara povodom obilježavanja 750 godina od proglašenja Dubrovačkog statuta

Večer posvećena obilježavanju 750 godina od proglašenja Dubrovačkog statuta, jednog od najstarijih i najvažnijih dubrovačkih pravnih dokumenata, održat će se 8. kolovoza u atriju Kneževa dvora s početkom u 21.30 sati. Ulaz je slobodan.
vrijeme: 08.08.2022. -
mjesto: Dubrovnik
url: https://www.dubrovnik-festival.hr/
Programom koji predvode glumice Doris Šarić-Kukuljica, Perica Martinović i Nataša Dangubić uprizorit će se kako je Statut nastajao i živio sa svojom zajednicom te kako je odražavao mit o Dubrovačkoj Republici, a u izvedbi se koriste odlomci Uvoda Nelle Lonze u izdanju Statuta Grada Dubrovnika Državnog Arhiva u Dubrovniku iz 2002. godine.
 
Temelj pravnog poretka Dubrovačke Republike te snažan simbol dubrovačkog identiteta Liber statutorum civitatis Ragusii, odnosno Dubrovački statut proglašen je 29. svibnja 1272. godine. Uz konkretna rješenja za potrebe lokalne zajednice, u njega je ugrađena trojaka tradicija: urbana kultura mediteranskih gradova, načela razborite uprave formulirana u političkoj misli i praksi 13. stoljeća te ponajprije moćna europska pravna baština. Tekst Statuta pisan je na latinskom jeziku, a tek je u novije vrijeme doživio svoje prijevode na hrvatski i engleski jezik. Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na svojoj 5. sjednici održanoj 27. listopada 2021. proglasilo je 2022. Godinom Dubrovačkog statuta, kako bi se značajan jubilej dostojno obilježio.  /DLjI