Preskočite na glavni sadržaj

Proglašen treći hrvatski UNESCO Geopark 'Biokovo – Imotska jezera'

Na 219. zasjedanju UNESCO-ovog Izvršnog odbora, održanom u Parizu od 13. do 27. ožujka 2024. godine, proglašen je treći geopark u Republici Hrvatskoj -  Geopark 'Biokovo - Imotska jezera'.
vrijeme: 28.03.2024. -
url: https://min-kulture.gov.hr/

Vijeće UNESCO-ovih svjetskih geoparkova prihvatilo je nominaciju Geoparka „Biokovo - Imotska jezera“ kao UNESCO Svjetski Geopark tijekom 8. sjednice organizirane 4. i 5. rujna 2023. u Marakešu, a izvršni odbor je  službeno potvrdio i proglasio novi geopark u Hrvatskoj i time je Geopark „Biokovo-Imotska jezera“ uvršten na listu UNESCO svjetskih geoparkova kao treći hrvatski geopark, uz Geopark „Papuk“ i Geopark „Viški arhipelag“.

Područja mreže Svjetskih geoparkova UNESCO-a su jedinstvena područja geološke baštine od međunarodnog značaja. Cilj programa je zaštita geoloških, ali i ostalih vrijednosti geoparka te upravljanje područjem kroz edukaciju i provođenje aktivnosti u skladu s ciljevima održivog razvoja, a na dobrobit lokalne zajednice. Programom „Svjetski geoparkovi UNESCO-a“ nastoji se podići svijest o georaznolikosti i promovirati najbolje prakse zaštite, obrazovanja i turizma.

Geološka raznolikost zastupljena u brojnim geološkim tvorevinama nastalim u različitim razdobljima prošlosti Zemlje, ali i velika bioraznolikost te iznimna kulturna baština razlog je zašto je ovo područje postalo treći UNESCO-ov Geopark u Republici Hrvatskoj i ovaj geološki i geomorfološki jedinstven prostor dinarskog krša Parka prirode Biokovo i Imotske krajine ovim svjetskim priznanjem dobiva snažan poticaj za očuvanje georaznolikosti, ali i daljnji održivi razvoj lokalne zajednice tog kraja.
 
Izvor: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja
Foto: Park prirode Biokovo, foto Ivan Pervan, arhiv PPB
Park prirode Biokovo, foto Ivo Pervan, arhiv PPB
Crveno jezero, foto TZ Imota
Modro jezero, foto TZ Imota

 
Galerija fotografija>>>