Preskočite na glavni sadržaj

Prof. Irena Radić Rossi ovogodišnja je dobitnica prestižne svjetske nagrade 'Zlatni trozubac'

Izv. prof. dr. sc. Ireni Radić Rossi, koja je u hrvatskom podmorju provela veći dio svog radnog vijeka, dodijeljena je prestižna nagrada za predani rad na istraživanju, zaštiti i očuvanju podmorske arheološke baštine. Riječ je o nagradi ‘Zlatni trozubac' ('Tridente d'oro'), koju dodjeljuje Međunarodna akademija podvodnih znanosti i tehnika (Accademia Internazionale di Scienze e Techniche Subacquee / The International Academy of Underwater Science and Technology).
vrijeme: 31.10.2023. -
Nakon Nevena Lukasa kojemu je nagrada dodijeljena 2022. godine, vrijedna istraživačica arheoloških nalazišta u hrvatskom podmorju dobila je titulu akademkinje jer je do sada pokrenula i s uspjehom vodila brojne međunarodne projekte usmjerene na proučavanje pomorske trgovine tijekom prošlosti, tehnološkog razvoja plovidbe i brodogradnje te potopljenih paleokrajolika.

Međunarodna akademija podvodnih znanosti i tehnika osnovana je 1960. godine. Ona okuplja sve dobitnike nagrade Zlatni trozubac koja se smatra 'Nobelovom nagradom za podmorske aktivnosti' (http://www.underwateracademy.org/storia/).

Riječ je o najvišoj svjetkoj nagradi za izvrsnosti u znanstvenim, istraživačkim, tehničkim, tehnološkim, hiperbaričkim, informativnim, umjetničkim i sportskim aktivnostima. Do danas je njome nagrađeno više od 200 poznatih osoba, kao što su Jacques-Yves Cousteau, Walt Disney, Folco Quilici, Jacques Piccard, Enzo Maiorca, ali i brojni manje poznati znanstvenici, istraživači, profesori, pioniri i novinari koji su se istaknuli u svom sektoru rada na međunarodnoj razini.

Irena Radić Rossi ronjenjem se bavi od 1986. godine, a od samoga je početka aktivno sudjelovala u podmorskim arheološkim istraživanjima. Godine 1988. zaposlila se kao podvodni arheolog u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu, koji je kasnije prerastao u Ministarstvo kulture RH. Od 2009. godine zaposlena je na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru, na kojemu  predaje kolegije iz podvodne arheologije, arheologije pomorstva i arheologije broda. Danas vodi nekoliko velikih međunarodnih projekata usmjerenih na istraživanje podmorskih nalazišta iz raznih vremenskih razdoblja.
Irena Radić Rossi pridruženi je profesor na Sveučilištu Texas A&M, pridruženi istraživač američke organizacije Institute of Nautical Archaeology i francuske institucije Centre Camille Jullian (Université Aix-Marseille, CNRS) te gostujući profesor na programu Master of Global Maritime Archaeology na Sveučilištu na Malti. Članica je Sekcije za hrvatsku pomorsku baštinu Znanstvenog vijeća za pomorstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te glavni istraživač na projektima AdriaS (Arheology of Adriatic Shipbuilding and Seafaring) i NEREAS (Numerical Reconstruction in the Archaeology of Seafaring) koje financijski podupire Hrvatska zaklada za znanost.

Izvor: Sveučilište u Zadru


Foto: Sveučilište u Zadru