Preskočite na glavni sadržaj

Prijave za novi ciklus Digitalne filmske naSTAVe!

Digitalna filmska naSTAVa radionica je namijenjena mlađima od 25 godina, a njen drugi ciklus održat će se od 18. do 28. kolovoza online. Prijave su u tijeku.
prijava: 15.8.2022
mjesto: online
url: http://www.hfs.hr

Obožavate gledati filmove no čini vam se da bi vam dobro došlo malo pomoći oko interpretacije? Voljeli biste usvojiti alate za razumijevanje pojedinih postupaka? Kritički biste promišljali o odgledanom no potrebna vam je pomoć i usmjerenje?

Ako je odgovor da, tada je novi ciklus Digitalne filmske naSTAVe kao stvoren za vas! Prijavnicu možete pronaći OVDJE, a rok za prijavu je 15. kolovoza.
 
Digitalna filmska naSTAVa radionica je namijenjena mlađima od 25 godina, a njen drugi ciklus održat će se od 18. do 28. kolovoza online. Preko digitalne platforme polaznici će imati priliku pogledati deset raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana imajući na umu njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost polaznika. Nakon projekcije svakoga od tih filmova slijede njihova analiza i interpretacija, što podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskoga jezika.
Radionica se održava pod vodstvom Ane Đordić, nastavnice hrvatskog jezika i književnosti, suvoditeljice programa Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac te predavačice metodike filma na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić, Margarete Đordić, nastavnice hrvatskog jezika, vanjske suradnice HFS-a na obrazovnim i revijskim programima te montažerke i docentice na Odsjeku montaže na ADU Ine Bijelić.

U pandemiji koronavirusa bilo je izazovno organizirati Filmsku naSTAVu koja je ipak uspješno održana u online obliku i u zimskim i u proljetnim ciklusima. Shvativši velik interes srednjoškolaca i njihovih nastavnika, čak i izvan Hrvatske, za filmsku edukaciju, Hrvatski filmski savez odlučio je pokrenuti projekt Digitalna filmska naSTAVa koji će se ove godine održati i u ljetnom ciklusu od 18. do 28. 8. u online obliku. Projekt je prvenstveno namijenjen srednjoškolcima, ali i njihovim nastavnicima. Ako želite gledati kvalitetne filmove, naučiti ili ponoviti filmska izražajna sredstva, sudjelovati u zanimljivim i poticajnim analizama, razmjenjivati mišljenja s vršnjacima iz cijele Hrvatske te kritički pristupati filmskoj umjetnosti, ali i svijetu oko sebe, onda je Digitalna filmska naSTAVa idealan način da provedete kraj ljeta, ovim riječima voditeljica Margareta Đordić najavljuje radionicu.

Projekt se realizira u partnerstvu udrugom Blank filmski inkubator, a projekt je sufinanciran uz podršku Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Umjetnost i kultura online (405.790,00 HRK) i Ministarstva kulture i medija iz državnog proračuna (71.610,00 HRK). Ukupna vrijednost projekta je 477.400,00 HRK.