Preskočite na glavni sadržaj

Preminuo je slikar Božidar Škofač

Božidar Škofač, profesor, slikar, entuzijast i zaljubljenik u Pokuplje i etnografsku baštinu, preminuo je u nedjelju, 19. ožujka 2023. godine.
vrijeme: 19.03.2023. -

Rođen je 1950. godine u Letovaniću gdje je i živio. Od djetinjstava se bavio crtanjem, a posljednjih se desetljeća intenzivno bavio slikarstvom, slikajući pretežno u tehnici ulja na platnu. Njegovo je slikarstvo tematski najviše vezano uz pokupske, posavske i turopoljske motive. Na platno je prenosio teme iz svog životnog okoliša, drvenu arhitekturu, narodne nošnje, običaje, folklorne plesove, rijeku Kupu, motive svakodnevice, te se time svrstao u krug hrvatskih zavičajnih slikara. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama, sudjelovao je u radu brojnih likovnih susreta i kolonija. Bio je član likovnih udruga HLD u Zagrebu, SULIKUM u Sisku i PETRIART u Petrinji.  

Godine 1975. osnovao je KUD „Poculica“, djelujući od tada kao koreograf, pjevač i umjetnički voditelj. U svojoj rodnoj kući započeo je formiranje jedne od najvećih privatnih etnografskih zbirki u Hrvatskoj – Etnografske zbirke Škofač – koja danas broji više od 5000 eksponata smještenih u tri drvene kuće i koja je zaštićena kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Značajnu je ulogu imao i na očuvanje graditeljske baštine sela Letovanić, obnavljajući i održavajući četiri drvene kuće.
 
Bio je voditelj crkvenog zbora u Crkvi sv. Nikole i Vida u Žažini. Aktivno je sudjelovao u vjerskom i društvenom životu zajednice, u običajima i događajima kroz cijelu godinu, a posebno za blagdane sv. Bartola, sv. Martina i sv. Vinka.
 
Zbog aktivnog i više desetljeća dugog sudjelovanja u očuvanju kulturne baštine svoga zavičaja na području graditeljske baštine, prikupljanja i čuvanja etnografskih predmeta, kao i očuvanja nematerijalne kulturne baštine, Božidar Škofač nagrađen je 2014. godine Nagradom „Vicko Andrić“ - najznačajnijom državnom nagradom u području zaštite i očuvanja baština.

O njemu je snimljeno nekoliko dokumentarnih televizijskih i radio emisija u produkciji Hrvatske radiotelevizije i više lokalnih radio stanica. Brojne intervjue dao je za televiziju, radio i pisane medije. Na svoje je imanje srdačno rado primao sve zainteresirane za baštinu Pokuplja, djecu, učitelje, nastavnike i studente etnologije, folkloraše, umjetnike, umirovljenike, slučajne prolaznike.  

Ispraćaj Božidara Škofača je u utorak 21. ožujka 2023. godine u 15 sati na groblju u Letovaniću.