Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen Zbornik izabranih radova i projekt Poticanja novinarske izvrsnosti u 2022.

Zbornik izabranih radova nastalih u sklopu projekta Poticanja novinarske izvrsnosti u 2022. predstavljen je u zagrebačkom hotelu Westin. Zbornik su predstavili članica Vijeća za elektroničke medije i voditeljica projekta Anita Malenica, doc.dr.sc. Boris Beck s Fakulteta političkih znanosti te Ivana Petrović, članica Povjerenstva za ocjenu radova. Publikacija je dostupna online, na mrežnoj stranici AEM-a.
vrijeme: 19.06.2023. -
url: https://www.aem.hr/blog/2010/02/18/publikacije/
Riječ je o radovima nastalima u sklopu trećeg ciklusa ovog Projekta koji se provodio na temelju bespovratnih sredstava proslijeđenih od Ministarstva kulture i medija u okviru raspodjele prihoda od igara na sreću. Početni iznos bespovratnih sredstava od milijun kuna prošle je, 2022. godine, značajno povećan na milijun i petsto tisuća kuna, odnosno dvjesto tisuća eura za 2023. godinu.

Ovo je projekt kojeg iz više razloga i na više razina smatram jednim od najznačajnijih koje je Agencija za elektroničke medije provela u posljednje vrijeme. Naime, od sredstava koje nam je Ministarstvo kulture i medija proslijedilo u okviru raspodjele prihoda od igara na sreću stvorili smo društveno odgovornu i održivu priču koja ulazi u četvrtu godinu svoga postojanja. Ponosni smo na ukupan rezultat prva tri ciklusa Projekta poticanja novinarske izvrsnosti u kojima je sudjelovalo 336 novinara i novinarki te 135 elektroničkih publikacija. Ukupno je predloženo 546 novinarskih projekata od kojih je ostvareno njih 270, s ukupno 1850 članaka. Koristim priliku najaviti četvrti ciklus Projekta koji već u ovoj fazi pokazuje sjajne rezultate, čime bez pretjerivanja možemo ustvrditi da je ovaj projekt dobio čvrsto mjesto u našem medijskom prostoru. Cilj projekta je osnaživanje istraživačkog i na činjenicama utemeljenog novinarstva, što je prepoznato od struke, medijskih profesionalaca i publike. Zaključno bih se zahvalila kolegama i strukovnim udrugama na suradnji te Ministarstvu kulture i medija na dodijeljenim bespovratnim sredstvima i podršci, istaknula je voditeljica projekta, članica Vijeća za elektroničke medije Anita Malenica.
(...)
Zbornik izabranih radova u sklopu projekta Poticanje novinarske izvrsnosti u 2022. donosi 107 reprezentativnih radova od isto toliko autora, i zapravo ih je suvišno nazivati izvrsnima, iako to i jesu. Riječ je jednostavno o novinarstvu, u onom najpoštenijem smislu riječi – o vrijednoj temi, zanimljivim sugovornicima, dobrom pisanju. Ono što bi nam, međutim, trebalo biti normalno, postalo je nažalost iznimka.“ (...) doc.dr.sc. Boris Beck.
Opširnije


Kvalitetno novinarstvo 2022. – Zbornik izabranih radova (.pdf)