Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen strip 'Charles de Foucauld'

Nakladna kuća Verbum u četvrtak, 12. svibnja, na konferenciji za medije predstavila je strip Charles de Foucauld.
vrijeme: 12.05.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://verbum.hr/

Na konferenciji su sudjelovali dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladne kuće Verbum i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladne kuće Verbum.
 
Charles de Foucauld (1858. – 1916.), jedna je od najupečatljivijih duhovnih osobnosti 20. stoljeća, svetac kršćanske dobrote i blagosti, koji je nakon obraćenja lagodan život zamijenio pustinjačkim životom potpunog siromaštava usred Sahare, gdje je doživio i mučeničku smrt. Njegovo radikalno življenje Evanđelja i njegova duhovnost stalno nadahnjuju mnoge ljude. Među blaženike Katoličke Crkve uvršten je 2005. od strane pape Benedikta XVI., a papa Franjo će ga 15. svibnja 2022. proglasiti svetim.
 
Povodom te skore kanonizacije, nakon što je nedavno objavila knjigu njegovih duhovnih zapisa Misli iz pustinje, nakladna kuća Verbum sada je objavila i novo izdanje posvećeno tom svecu. Radi se o stripu Charles de Foucauld, koji je klasik francuske škole umjetnosti stripa, a nastao je iz pera čuvenoga Josepha Gillaina Jijéa (1914. – 1980.), jednog od svjetskih velikana stripa poznata kao tvorca jednog od prvih velikih europskih vestern-stripova Jerry Spring, kao i po radu na stripu Spirou & Fantasio.
 
Ovo je prvo hrvatsko izdanje Jijéova remek-djela Charles de Foucauld, izvorno objavljena 1959. u stripovskome časopisu Spirou, a objavljeno je u Verbumovoj novopokrenutoj biblioteci Quadratum, koja ima za cilj nastaviti kontinuirano objavljivati profilirana strip izdanja.
 
Strip album Charles de Foucauld na vizualno privlačan i zanimljiv način progovara o nemirnom životu Charlesa de Foucaulda, o tome kako je ovaj časnik, istraživač i jezikoslovac iz ugledne i bogate obitelji bio u stalnoj potrazi za apsolutnim i kako je pronašao životni mir kao siromašni i prezreni pustinjak među Tuarezima usred Sahare, gdje je doživio mučeničku smrt.
 
Ovo stripovsko izdanje, osim što donosi životnu priču Charlesa de Foucaulda i njegovo traganje za smislom i nutarnjim ispunjenjem, svjedoči i o snažnom kršćanskom nadahnuću kojim je bila prožeta čuvena francusko-belgijska škola stripa, a što se očitovalo i u radu Josepha Gillaina Jijéa.
 
Strip Charles de Foucauld, u prijevodu Lidije Paris dostupan je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.