Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen program DOKUart-a

Bjelovarski festival dokumentarnog filma ove godine slavi svoje 18. izdanje pa stoga DOKUart traje i dan dulje nego inače. Umjesto sedam, bjelovarska publika će čak osam dana imati prilike pogledati dokumentarne filmove iz cijeloga svijeta. Festival traje od 6. do 13. listopada 2023.
vrijeme: 06.10.2023. - 13.10.2023.
mjesto: Bjelovar
url: https://dokuart.hr/

Uz predstavnike Udruge DOKUart, festival su predstavili selektorica Rada Šešić, ravnatelj KMC-a Denis Hladiš i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.
 
U glavnom programu prikazat će se 12 filmova uz još tri filma koji su predviđeni za prikazivanje bjelovarskim školarcima, a uz nekoliko hrvatskih tu je i jedna europska premijera i to indijskog filma Zovi me plesačem. Zemlje iz kojih ove godine dolaze filmovi su: Portugal, Slovenija, BiH, Irska, Austrija, Nizozemska, Švicarska, Češka, Bangladeš, Indija, SAD i naravno Hrvatska. Uz Rovišće i Kapelu gdje posljednjih godina DOKUart odlazi dan nakon festivala, ove godine filmovi iz glavnog programa prikazat će se i publici u Grubišnom Polju i Daruvaru.
 
"Program je izniman i bogat, ne samo u filmskom smislu, već i u svakom drugom. Zbog toga ove godine koristimo obje dvorane Kulturnog i multimedijskog centra gdje smo se udomaćili posljednjih deset godina, ali i Dom kulture u kojem smo i započeli naš festival. Upravo u Domu kulture bit će i otvorenje festivala, s iznimnim filmom „Cesaria Evora“ o iznimnoj glazbenoj zvijezdi. Uz mnoge zanimljive goste, redatelje i autore, bit će i zanimljivih glazbenih gostiju i to osobito za prvi festivalski vikend. DOKUart je i prvi festival u Europi na kojem će biti prikazan indijski film «Zovite me plesačem» i na to smo iznimno ponosni," istaknula je Rada Šešić.
 
U povodu 85. obljetnice rođenja Arsena Dedića, u subotu, 7. listopada u 21 sat u Dom kulture je na rasporedu koncert Zoran Predin pjeva Arsena. I ove godine organizirana je radionica za dokumentarni film pod stručnim vodstvom redatelja i snimatelja Đure Gavrana i na njoj će sudjelovati učenici bjelovarskih škola. Radionica je besplatna i namijenjena je za učenike viših razreda bjelovarskih osnovnih i srednjih škola te traje pet dana, od subote, 7. do srijede, 11. listopada. Također, i ove godine u kino dvorani KMC-a organizirane su projekcije za učenike bjelovarskih osnovnih i srednjih škola, stručna predavanja za učenike i još brojne druge sadržaje.
 
Festivala je realiziran uz podršku, između ostalih, Grada Bjelovara i Hrvatskog audiovizualnog centra, te Bjelovarsko-bilogorske županije, Švicarskog i Nizozemskog veleposlanstva i Austrijskog kulturnog foruma.
 
Izvor: HAVC