Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen program 24. Media Mediterranea festivala udruge Metamedij

Program ovogodišnjeg, 24. Media Mediterranea festivala, predstavljen je u četvrtak, 28. srpnja, 2022. godine u prostoru udruge Metamedij u Društvenom centru Rojc. Festival će se održati u Puli od 4. do 6. kolovoza, a ovogodišnja je tema - Svjetovanja hidrosfere – Wordling the Hydrosphere.
vrijeme: 04.08.2022. - 06.08.2022.
mjesto: Pula
url: https://metamedia.hr/

Program ovogodišnjeg, 24. Media Mediterranea festivala, predstavljen je u četvrtak, 28. srpnja, 2022. godine u prostoru udruge Metamedij u Društvenom centru Rojc. Na konferenciji su govorili direktor festivala Marino Jurcan, izvršna producentica Ivana-Nataša Turković, izvršna producentica i koordinatorica radionice spekulativne dizajnerske prakse Marijeta Bradić, finalistica izložbe Zlatna lubenica 6.0 Gaia Radić, umjetnica rezidencijalnog programa Summer Sessions Brianna Leatherbury te voditeljica međunarodne Radionice spekulativne dizajnerske prakse Maja Grakalić.

- Ovo je 24. godina da se održava festival Media Mediterranea i to je najstariji projekt udruge Metamedij koji s održava u kontinuitetu od 1999. godine. Program festivala nastoji spojiti umjetnost, znanost i tehnologiju. Ove smo se godine odlučili za temu plave humanistike, pa je kustosica Teuta Gatolin pripremila koncept pod nazivom Svjetovanja hidrosfere. Kao što možemo primijetiti u našoj lokalnoj sredini, ovu su godinu označile razne okolnosti poput suše, povećanja temperature mora koja privlači neke invazivne vrste, zatim redukcije vode, požari u našoj neposrednoj blizini i stoga mislim da je tema jako aktualna. Mi je se dotičemo kroz umjetničko djelovanje na jednoj apstraktnoj razini te otvaramo prostor za komunikaciju, dijalog i promišljanje naše sadašnjosti i budućnosti, kazao je Marino Jurcan, koji je predao riječ Ivani-Nataši Turković.
- Umjetnike i njihove radove na ovom festivalu ćemo predstaviti kroz izložbu Zlatna lubenica 6.0. Ona je rezultat natječaja za mlade umjetnike koji se bave suvremenom i novomedijskom umjetnošću. Žiri je odabrao petero finalista koji konkuriraju za prvu nagradu, a oni kroz svoje radove preispituju naš odnos s vodom, na koji način ljudska vrsta utječe na ovaj svijet i njegove vodene resurse, na koji način promišljamo vodu te naš suživot s različitim vrstama. Autori i autorice preispituju neke od aktualnih problematika kao što su izumiranje vrsta, zagađivanje mora, itd. Kroz izložbu Zlatna lubenica, kojom otvaramo festival u četvrtak, 4. kolovoza u 20.30 sati u Srpskom kulturnom centru u Istri, predstavit ćemo radove Marka Gutića Mižimakova, Gaie Radić, Josipe Henizelman, Manuele Pauk i Lucije Petrović, kazala je Turković i dodala da se na natječaj javilo dvadesetak umjetnika iz cijele Hrvatske te da je žiri kojeg su činili Oleg Šuran, Olga Majcen Linn, Jerica Ziherl i Kristina Marić odabrao petero finalista. Ona je potom zamolila Gaiu Radić da se osvrne na njeno sudjelovanje u Zlatnoj lubenici.
- Prije svega mi je jako drago što sam imala priliku biti odabrana u finalu izložbe neovisno o ishodu, zato što mislim da su u Hrvatskoj jako rijetke natječaje za mlade umjetnike, pa je baš pohvalno da pulska nezavisna umjetnička scena ima svoju nagradu. Svake se godine pojavljuju novi mladi umjetnici koji sve uspješnije umjetnički reagiraju na zadane teme, koje su uvijek progresivne i društveno-politički angažirane te konceptualno poetične. One omogućavaju mladim umjetnicima slobodne ruke u kreativnosti i paleti radova koje mogu prijavljivati, stoga mislim da će i ove godine izložba biti jako lijepa. Jednako tako, drago mi je da ću upoznati mlade umjetnike s kojima se još nisam družila, kazala je Radić.
Ivana-Nataša Turković je kazala da festival nastavlja s programom u petak, 5. kolovoza, u 20.30 sati u Europskom centru za mir i razvoj otvorenjem Skupne izložbe gostujućih autora uz prezentaciju produkcije i koprodukcije udruge Metamedij te Artist Talkom.
- U sklopu ove izložbe predstavljamo troje mladih umjetnica, a to su Sabina Mikelić, Josipa Škrapić i Nikolina Kuzmić. Uz njih imamo prezentaciju međunarodne umjetničke rezidencije za mlade umjetnike Summer Sessions. Ove nam je godine gošća Brianna Leatherbury, a uz nju imamo i prezentaciju našeg domaćeg prošlogodišnjeg rezidenta Maria Mua te prezentaciju Tina Dožića, čiji je rad nastao u koprodukciji s našom udrugom. Također nas očekuju dva Artist Talka na kojima će govoriti Sabina Mikelić i Brianna Leatherbury, kazala je Turković i zamolila Leatherbury da kaže nešto o svom radu.
- Predstaviti ću isječak filma 'Liquidation' što je ujedno i ime moje instalacije. Za potrebe festivala održat ću i razgovor o svom radu, a radi se o skulpturi/instalaciji koja je još uvijek u nastajanju. Instalacija emitira umjetni znoj u zgrade koje vlada pokušava prodati, a film dokumentira taj proces i vodi gledatelja kroz te prostore. Nakana mi je bila prikazati privatizaciju tih javnih prostora u Nizozemskoj te referirati se na Pulu koja također prolazi kroz taj oblik privatizacije, kazala je Leatherbury, koja je upravo započela svoju rezidenciju koja će trajati mjesec i pol dana.
Marijeta Bradić je predstavila zadnji dan festivala kada publiku očekuje izložba i prezentacija radova s radionice „Into Blue Futures: A Speculative Workshop in Strategic Foresight“.
- Radionicu organizira udruga Metamedij u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija Akademije u Splitu, Sveučilištem u Novoj Gorici i Sveučilištem ArtEZ iz Arnhema. Radionica počinje već u ponedjeljak i održava se sve do 6. kolovoza, te će se na zadnjem danu festivala prezentirati radovi nastali na radionici. Ona je namijenjena mladim studentima i kreativcima koji će raditi u interdisciplinarnim grupama i razvijati svoje prototipove na temu plave humanistike i plavih budućnosti. Metodologije koje će se implementirati u radionici su spekulativni dizajn i strateško predviđanje, a riječ je o disciplinama koje su uvrštene u UNESCO-vu Future literacy inicijativu kao ključne kompetencije 21. stoljeća, kazala je Bradić i dodala da će na samoj izložbi gostovati i umjetnica Deborah Mora. Ona je predala riječ predavačici Maji Grakalić koja će uz Petera Purga voditi radionicu.
- Kao što su spomenuli govornici prije mene, tema ovogodišnje radionice je 'Into Blue Futures' koja tematizira problematiku mora, obalnih zajednica, ekologije, održivosti, migracije, post turizma i klimatskih promjena. Na ovoj radionici ćemo propitkivati koju budućnost života u i uz more imamo, čemu stremimo i što nas čeka te kako ćemo, s obzirom na današnje trendove, živjeti u budućnosti. Kako ćemo raditi, komunicirati, u kakvim društvenim uređenjima ćemo živjeti i kakva je naša plava budućnost. Spojit ćemo istraživačku praksu strateškog predviđanja i spekulativnog dizajna te art thinkinga. Strateško predviđanje gleda 50 do 100 godina unaprijed s ciljem da nam pomogne pri navigiranju kroz neizvjesnosti i kompleksnosti svijeta u kojem živimo te se fokusira na razumijevanje naših dalekosežnih posljedica na svijet oko nas. To je daleko od čarobne kugle i ne može predvidjeti budućnost, ali nas može pripremiti na razne scenarije i može nam dati mogućnost kreiranja budućnosti kakvu želimo. Pozivam sve da nam se pridruže u subotu, 6. kolovoza, u 20.30 sati u Zajednici tehničke kulture kada ćemo prezentirati sve radove s radionice te da vide kakvu smo plavu budućnost zamislili i predvidjeli, kazala je Grakalić.
Za kraj je Marino Jurcan predstavio glazbeni dio festivala koji će biti održan u četvrtak i subotu u pulskom Circolu Zajednice Talijana s početkom u 21 sat.
- Ove godine smo nakon višegodišnje pauze zbog pandemijskih mjera odlučili se ponovo družiti uz glazbu. U četvrtak, 4. kolovoza, nastupaju DJ Ana Antonova i DJ M. Funkovich te Joondroid koji ima live act dok je za vizuale zadužen VJ SimpleVisuals. U subotu, 6. kolovoza, nastupaju Rinoma & Karaman live act te DJ Joondroid i DJ Manscream, kazao je Jurcan i zahvalio se svima uključenima u projekt te partnerima Srpskom kulturnom centru u Istri, Zajednici tehničke kulture i Circolu Zajednice Talijana Pula.
Donatori su Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Pula i Istarska županija.
Organizacijski tim festivala čine: Marino Jurcan (direktor festivala), Teuta Gatolin (kustosica), Oleg Šuran (suradnik za izložbeni program), Oleg Šuran, Olga Majcen Linn, Jerica Ziherl i Kristina Marić (stručni žiri Zlatne lubenice), Ivana-Nataša Turković (izvršna producentica), Marijeta Bradić (izvršna producentica i koordinatorica radionice spekulativne dizajnerske prakse), Boris Vincek (odnosi s medijima), Josipa Škrapić i Gea Rajić (asistentice radionice spekulativne dizajnerske prakse), Studio11 i Gea Rajić (fotografija), Marko Bolković (tehnička podrška) i Nikolina Vuković (upravljanje društvenim mrežama). Medijski pokrovitelji su Glas Istre, Radio Rojc, TV Nova, Kulturistra i Medulin FM, a posebna zahvala ide HRT Radio Puli.