Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen Međunarodni program 69. Pulskog filmskog festivala

Na konferenciji za medije, održanoj 14. lipnja u foajeu Kina Valli, umjetnički ravnatelj Pavo Marinković i ravnateljica Tanja Miličić objavili su natjecateljski Međunarodni program 69. Pulskog filmskog festivala. 
vrijeme: 14.06.2022. -
url: https://pulafilmfestival.hr/

Ukupno 11 naslova prikazat će se u Areni, Kinu Valli, INK-u, Kaštelu, Ambreli i Brijunima, od kojih je većina okrunjena nagradama najprestižnijih svjetskih filmskih festivala, a brojni će autori filmova gostovati na Pulskom festivalu – kazao je Marinković. Program na Kaštelu otvara 16. srpnja španjolska komedija ovjenčana s pet katalonskih filmskih nagrada Gaudí i nagradom za najboljeg glumca na Festivalu u Locarnu, Majstori od zanata (r. N. Ballús), koja nam, kroz svakodnevna i pomalo nadrealna iskustva trojice majstora-vodoinstalatera, nudi sliku jedne drugačije Barcelone. Na Kaštelu će se također prikazati: kriminalistički triler premijerno prikazan u Veneciji i nagrađen u Varšavi i na Festivalu CinEast, Čudo (r. B. G. Apetri), priča o nestanku mlade časne sestre i naknadnoj policijskoj istrazi koja će razotkriti neugodnu istinu i pravo čudo, Vizija leptira (r. M. Nakonečni), potresna priča premijerno prikazana u Cannesu o vojnikinji koja, vrativši se iz ratnog zarobljeništva, otkriva da je trudna, drama Dani suše (r. E. Alper) o mladom tužitelju koji se nađe uvučen u politički sukob na lokalnoj razini, Neka bude jutro (r. E. Kolirin), prošlogodišnji dobitnik sedam nagrada Izraelske filmske akademiji i priča o čovjeku i njegovoj obitelji koje izraelski vojnici drže zarobljene u malom arapskom selu u Izraelu, te Ne ostavljaj tragove (r. J. P. Matuszynski), nagrađen na festivalima u Cottbusu i Oostendeu i smješten u 1983. godinu kada Poljsku potresa slučaj nasmrt pretučenog srednjoškolca Grzegorza Przemyka. U Areni će se prikazati tri naslova: u utorak, 17. srpnja komedija Nebesa (r. S. Dragojević), triptih čarobnih crnohumornih priča, smještenih u postkomunističko društvo puno praznovjerja, korupcije i nade te u srijedu 18. srpnja Ljeto kad sam naučila letjeti (r. R. Andrić), topli obiteljski film ispričan očima djevojčice Sofije čije ljetovanje na Hvaru donosi iznenađujuća otkrića, neočekivana poznanstva, ali i nove gorke spoznaje i kušnje, i triler-komedija Nije loše biti čovjek (r. D. Kovačević) o profesoru klavira koji odluči riješiti misterij nestanka pop zvijezde. Kino Valli ugostit će dva naslova; Mimi (r. D. Pejovski) o djevojci iz malog grada koja postaje opsjednuta novorođenim sinom svoje prijateljice i Sunce (r. K. Ayub), nagrađen ove godine u Berlinu, o tri bečke tinejdžerice koje snime glazbeni video i neočekivano postanu popularne preko noći među kurdskim muslimanima.
O najboljim filmovima u Međunarodnom programu odlučivat će ocjenjivački sud u sastavu: Christian Routh, story analyst i filmski konzultant, Jure Pavlović, hrvatski redatelj i danska glumica Danica Čurčić.
Za kraj je Miličić objavila da je započela online prodaja ulaznica putem mrežne stranice www.pulafilmfestival.hr. Ulaznica za jednu večer u Areni iznosi 25,00kn dok je na ostalim lokacijama ulaz slobodan. Prodajno mjesto na Giardinima, na kojemu će studenti i umirovljenici moći ostvariti posebne pogodnosti, počinje s radom 9. srpnja.