Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje romana 'Početnici' Igora Ivka

Prvi roman Igora Ivka naslova 'Početnici' (Disput, 2023.) bit će predstavljen 15. rujna, u 19 sati, u zagrebačkoj Booksi. Uz autora će na predstavljanju sudjelovati urednik knjige Josip Pandurić te Ivana Dražić, urednica portala Booksa.hr.
vrijeme: 15.09.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://disput.hr/

Nakon vrlo uspješne i od kritike hvaljene zbirke priča 'Nepovredivo mjesto', Igor Ivko napisao je roman 'Početnici', koji je u isto tako kratkom roku naišao na izuzetno pozitivne kritike. Roman suprotstavlja mladenački idealizam oličen u studentskoj blokadi sveučilišta diljem Hrvatske 2009. i kasniji život tih istih mladih buntovnih ljudi, već nekoliko godina poslije, sada emigranata u svojstvu nekvalificirane radne snage na Zapadu.
 
Lišeni svake praktične intuicije, svaki njihov pokret je pokret tijela u živom pijesku, a svako rješenje kojeg se dovinu na kraju se pokaže potpuno pogrešnim. Život provode u defenzivi, zbog čega umirati počinju već po završetku mladosti. - Iz pogovora Ivana Tomašića.
 
Igor Ivko, rođen 1986. u Varaždinu. Studirao filozofiju, etnologiju i antropologiju. Završio edukaciju iz geštalt terapije. Kratkim pričama ulazio je u šire i uže izbore književnih natječaja, a dosad je objavio zbirku kratkih priča "Nepovredivo mjesto" (Disput, 2021), koja je 2022. godine osvojila Nagradu Edo Budiša. Živi i radi u Varaždinu.
 
Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.