Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje publikacije 'Klasika, punk, cajke: kulturni kapital i vrijednosti mladih u gradovima na jadranskoj obali' u Filodrammatici

U okviru programa Refleks udruge Drugo more, Željka Tonković, Krešimir Krolo i Sven Marcelić s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru predstavit će u petak, 26. studenog, u velikoj dvorani riječke Filodrammatice knjigu 'Klasika, punk, cajke: kulturni kapital i vrijednosti mladih u gradovima na jadranskoj obali', koju su prošle godine objavili u izdanju Sveučilišta u Zadru i Hrvatske sveučilišne naklade.
vrijeme: 26.11.2021. -
mjesto: Rijeka
url: http://drugo-more.hr/

Događaj će započeti u 18:30 sati, a s autorima knjige razgovarat će Bojana Ćulum Ilić, izvanredna profesorica na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i voditeljica programa cjeloživotnog obrazovanja Mladi u suvremenom društvu.
 
Knjiga je rezultat opsežnog sociološkog istraživanja provedenog na uzorku od 2650 učenika i učenica trećih i četvrtih razreda srednjih škola u šest najvećih obalnih gradova: Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik. Istraživanje je u Rijeci obuhvatilo 556 učenika i učenica (21 % uzorka). U knjizi se analiziraju i interpretiraju kulturne potrebe i prakse, kao i različiti pokazatelji vrijednosti srednjoškolske populacije. Pritom se posebno razmatraju obrasci kulturne potrošnje, glazbenog ukusa i preferencija televizijskih sadržaja kao specifični indikatori kulturnog kapitala.
 
Istraživanje je za cilj imalo mapirati kulturne prakse i ukuse mladih uspoređujući gradove i regije (Istra, Kvarner i Dalmacija) s obzirom na vrijednosne orijentacije. Na predstavljanju knjige autori će se osvrnuti na najvažnije podatke o kulturnim praksama srednjoškolaca u Rijeci, kroz usporedbu s drugim gradovima te u odnosu na raspoložive podatke o lokalnim kulturnim resursima i kapacitetima.
 
Riječima recenzentice knjige Jake Primorac: „Publikacija ima relevantnost koja izlazi iz uskih akademskih okvira i smješta se u područje šire javne rasprave, otvarajući potencijal donositeljima javnih politika kao i svima koji se bave kulturom, a na neki su način vezani za mlade, da dobiju vrijedan izvor informacija i promišljanja o mladima i njihovom doprinosu zajednici.“
 
Namjera ove prezentacije je potaknuti javnu raspravu o kulturnim i razvojnim potencijalima grada, te o kulturnom profilu mladih. Osim tema obrađenih u knjizi, autori istraživanja osvrnut će se i na posljedice pandemije COVID-19 po kulturni sektor i promjene u obrascima kulturne potrošnje kod mladih.
 
Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka. Više informacija možete pronaći na mrežnim stranicama Drugog mora.