Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje programa Unije: Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) i Kreativna Europa – Kultura u Splitu

Na poziv Platforme Doma mladih, DKE – ured Kultura pri Ministarstvu kulture i medija i Ured za udruge Vlade RH održat će informativnu radionicu predstavljanja programa Unije: Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) i programa Kreativna Europa – potprogram Kultura u utorak, 26. listopada, u Razredu, Ulica slobode 28, Split.
vrijeme: 26.10.2021. -
mjesto: Split
url: http://deskkultura.hr/hr/

Desk Kreativna Europa – ured Kultura, predstavit će program Kreativna Europa, jedini mehanizam Unije za podršku kulturnim i kreativnim sektorima, a koji je započeo 2014. godine spajanjem dvaju programa Kultura i MEDIA. Ovom prilikom bit će predstavljen potprogram Kultura koja obuhvaća sve kulturne i kreativne sektore (osim audiovizualnog i filmskog). Kreativna Europa S 50 % većim proračunom u odnosu na prethodno programsko razdoblje (2014. – 2020.) Kreativna Europa ulaže u aktivnosti koje jačaju kulturnu raznolikost, doprinose oporavku i odgovaraju na potrebe i izazove kulturnih i kreativnih sektora, pomažući im pri tom da postanu digitalniji, zeleniji, otporniji i uključiviji.

DKE – Kultura djeluje pri Ministarstvu kulture i medija,  te na nacionalnoj razini pruža informacije o Programu i načinima korištenja sredstava i suradnji koje se na europskoj razini nude u području kulture.

Ured za udruge Vlade RH predstavit će mogućnosti financiranja neprofitnog i javnog sektora u financijskom razdoblju 2021.-2027. kroz novi program Unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV). Program Građani, jednakost, prava i vrijednosti (Citizens, Equality, Rights and Values programme CERV), najveći je program Unije namijenjen zaštiti i promicanju prava i vrijednosti ugrađenih u temeljne Ugovore i Povelju EU-a o temeljnim vrijednostima: demokraciji, vladavini prava, temeljnim pravima, transparentnosti i dobrom upravljanju. Novi, centralizirani program pokriva područja dosadašnjih programa Europa za građane, Prava, ravnopravnost i građanstvo i DAPHNE, a posvećen je izgradnji demokratskije Europe i podizanju svijesti građanki i građana o pravima i vrijednostima Unije kroz financijsku podršku neprofitnom i javnom sektoru. U financijskom razdoblju 2021.-2027., predviđeni proračun CERV programa iznosi 1,5 milijardi eura, a bit će raspodijeljen na 4 tematske cjeline: 1) Vrijednosti Unije; 2) Jednakost, prava i rodna ravnopravnost; 3) Uključenost i sudjelovanje građana; 4) Daphne - borba protiv svih oblika nasilja.

Ured za udruge Vlade RH djeluje kao kontakt točka programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti u Hrvatskoj, zadužena za informiranje i educiranje o Programu, jačanje vidljivosti Programa te sustavno pružanje tehničke podrške prijaviteljima i provoditeljima projekata.

Predstavljanje programa Unije održat će se u Razredu, na adresi Ulica slobode 28, Split od 10:00 do 12:00 sati.
 
* Zbog trenutnih epidemioloških mjera, broj sudionika je ograničen te je sudjelovanje moguće isključivo uz PRIJAVU popunjavanjem prijavnice. Nakon popunjavanja dopuštenog kapaciteta prostora u kojem će se održavati događanje, prijave će biti zatvorene.
 
Program:
 
10:00 - Uvod / Pozdravne riječi
 
10:05 - 10:45  Predstavljanje programa Unije: Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) 2021.-2027., Željka Markulin, kontakt točka Programa, Ured za udruge Vlade RH
 
10:50 - 11:30  Predstavljanje programa Unije Kreativna Europa 2021.-2027., Morana Bigač Leš, Desk Kreativne Europe – Kultura, Ministarstvo kulture i medija
 
11:30- 12:00  Pitanja i odgovori, konzultacije
 
12:00-12:30  Umrežavanje i osvježenje