Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje monografije i izložba Peruška Bogdanića

Predstavljanje monografije Peruška Bogdanića, akademskog kipara i profesora emeritusa na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu održat će se u utorak, 28. lipnja u 19 sati, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu. Tom prilikom bit će izložene skulpture Peruška Bogdanića.
vrijeme: 28.06.2022. - 02.07.2022.
mjesto: Zagreb
url: http://www.oris.hr/
O knjizi će govoriti Ive Šimat Banov, Zvonko Maković, Milan Bešlić, Branko Franceschi i Tomislav Buntak. Razgovor će moderirati Iva Koerbler.

'Ničega nedovršenoga u njegovu djelu. Uz biljege modernističke redukcije, uz arhitektonski smisao za ravnotežu i stabilnost, njegove skulpture imaju jednostavnost i čistoću. Djelo je to koje živi na granici geometrijskoga i organskoga svijeta, ručne i strojne izrade, poosobljenoga i zajedničkoga svijeta. Jer, ono je bilo i ostalo spoj sadašnjega i prošloga; onoga što je bilo i onoga što po sebi i sada jest.
Peruško je kipar kojemu je „biti moderan“ značilo prezreti prošlost i ponovno je zavoljeti, a potom u nju utkati priču o neponovljivosti koju priželjkuje svaki stvor. Opus je to osjetljiva čovjeka, ali istodobno i skeptika, higijeničara koji zazire od točenja bez mjere. Čovjeka koji je, udovoljavajući zahtjevima moderne čistoće, sve znao pretvoriti u čvrsto tijelo osjeta. Nesklono brbljanju, vjerno osnovnom tijelu bez pojedinosti i izraslina, u tom djelu ima nešto ljekovito suzdržanoga. Peruško je majstor šutnje. Ili, „koliko treba“. Uostalom, kakav u životu takav i u svojemu djelu.
Peruškov opus je čista priča i o osobnosti, rukopisu, o neponovljivosti koju priželjkuje svaki umjetnik. Jednostavnije rečeno, on je u čistoj boci zadržao vlastiti dah. Uz to, vodio je računa da oblik uvijek ostane i čist i orošen dahom vlastitosti.' - Iz teksta Ive Šimata Banova u monografiji
 
Izdavač: Sveučilište u Zagrebu Akademija likovnih umjetnosti
 
Izložba se može pogledati do 2. srpnja 2022.