Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige 'Pisma Ireni'

Predstavljanje knjige 'Pisma Ireni' koju su priredile dr. sc. Sandra Križić Roban i dr. sc. Nives Tomašević, održat će se u utorak, 28. lipnja u 18 sati, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Uz poveći pogovor S. Križić Roban u knjizi su prikazana mnogobrojna pisma, crteži i razglednice koje su književnici Ireni Vrkljan upućivali njezini prijatelji. Knjigu je objavila Naklada Ljevak.
vrijeme: 28.06.2022. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.ljevak.hr

O knjizi će, uz priređivačice, govoriti i dr. sc. Anita Peti Stantić, dr. sc. Ivana Mance te dr. sc. Helena Sablić Tomić.

Irenu Vrkljan poznajemo kao autoricu koja je inaugurirala autobiografsko pismo hrvatske književnosti kraja 20. stoljeća i početka 21. stoljeća, od Svila, škare preko Marine ili o biografiji do Pisma u pismu te Rastanka i potonuća, knjige koja se čita kao čudesna posveta starosti.
Autorica izuzetno bogata opusa, aktivno je sudjelovala u kulturnom i društvenom životu, prijateljujući s brojnim umjetnicima, kazališnim djelatnicima, književnicima. Pisma Ireni svjedočanstvo su naše kulture i umjetnosti dvadesetog stoljeća te su kao takva prvi put predstavljena javnosti.

U knjizi Pisma Ireni uz poveći pogovor Sandre Križić Roban prikazana su mnogobrojna pisma, crteži i razglednice koje su Ireni upućivali njezini prijatelji. 
U knjizi se nalaze pisma Bele i Miroslava Krleže, Marka Ristića, Vlade Kristla, Miljenka Stančića, Stanka Lasića, Gabrijela Stupice, Ljube Jovića, Tonka Šoljana, Ivana Picelja, Zlatka Boureka i mnogih drugih koji su ostavili velik trag u hrvatskoj književnosti i umjetnosti. U tim pismima saznajemo i neke druge osobine naše vrhunske književnice te upoznajmo godine kada je naša hrvatska kultura bila u najvećem zamahu, a upoznajemo se s mnogim estetskim, umjetničkim, a ponekad i ideološkim odrednicama i kontroverzama dvadesetog stoljeća.