Preskočite na glavni sadržaj

Predstava 'Kralj umire' Eugenea Ionesca premijerno u &TD-u

Premijera drame 'Kralj umire' jednog od vodećih predstavnika kazališta apsurda Eugenea Ionesca, u režiji i adaptaciji Ivana Planinića, održat će se 15. listopada u Velikoj dvorani Teatra &TD, s početkom u 21 sat.
vrijeme: 15.10.2021. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/itd.teatar/

Reprizne izvedbe predstave na rasporedu su 16. i 17. listopada u 20:00.
 
Uloga kralja Berengera I. pripala je Domagoju Jankoviću, a na sceni mu se pridružuje cijela plejada mladih talenata: Dajana Čuljak, Nika Barišić, Luka Bulović, Anica Kontić i Ivan Pašalić. Scenografiju potpisuje Petra Pavičić, glazbu Nikša Marinović, oblikovanje svjetla Ivan Lušičić Liik, a oblikovanje zvuka Luka Gamulin.
 
Šezdeset godina nakon svog nastanka te unatoč svojoj neskrivenoj apsurdnosti, Ionescova apokaliptična i makabrična tragikomedija i dalje zvuči i izgleda jednako suvremeno, ali i začuđujuće realistično. Iako se rupa neobično brzo širi i svi drugi znakovi bez sumnje pokazuju da je kucnuo njegov čas, kralj Berenger Prvi odbija prihvatiti činjenicu da će do kraja predstave umrijeti. Da zajedno sa sobom u ponor nepovratno ne bi povukao i ono malo što je preostalo od njegovog opustošenog kraljevstva, dvije kraljice,  Marija i Margareta, kraljev Doktor, sluškinja Julija i dvorski Stražar, priređuju posmrtnu ceremoniju koja bi kralja Berengera napokon trebala osloboditi straha od smrti. Ionescova alegorija  u kojoj promatramo Berengerovo suočavanje sa svojim krajem, ali s krajem cijelog njegovog kraljevstva,  tendenciozno nas poziva da osvježimo pogled kako prema vlastitoj smrtnosti, tako i prema smrtnosti današnjih „kraljevstava“ kojima pripadamo. Ionescov apsurd individualnih i kolektivnih egzistencija ludistički se obračunava s posljednjim utočištem smisla, strahom od kraja. Kraja ega, kraja Države i kraja Predstave.
 
Zanimljivo je napomenuti kako je ova dan danas itekako aktualna drama igrala 1967. godine, također u &TD-u, u režiji Tomislava Durbešića, s Vanjom Drachom u glavnoj ulozi.