Preskočite na glavni sadržaj

Predavanje J. Belamarića: 'Francuska cesta' na Biokovu

Predavanje dr. sc. Josipa Belamarića na temu Francuske ceste na Biokovu, koja je 2017. godine uvrštena na popis zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, održat će se 12. listopada 2021. u Zadru, u okviru manifestacije Dani europske baštine.
vrijeme: 12.10.2021. -
mjesto: Zadar
url: https://www.dazd.hr/hr
Za vrijeme svoje kratke uprave Francuzi su samo u Dalmaciji izgradili oko 500 km makadamskih cesta. Cesta na Biokovu je jedna od etapa koja je trebala biti dio Napoleonove ceste, a njezina je funkcija bila spojiti Ilirske provincije s Kotorom na jugu Dalmacije. Cesta na Biokovu je primjer sposobnosti ondašnje inženjerije, a danas – nakon više od 200 godina – još uvijek je u dobrom stanju.
Projektirao ju je Frane Zavoreo, ingénieur de grand mérite, koji je znalački postavio trasu i organizirao radove prema najboljim standardima moderne cestogradnje. Nigdje se drugdje, među sačuvanim primjerima francuskih cesta u Dalmaciji, ne mogu tako lijepo razumjeti tehnologija gradnje, način trasiranja i faze građenja.
Josip Belamarić govorit će o načinu kojim su građene ove ceste, uz sudjelovanje vojske i mobiliziranog stanovništva kao i o njihovom značaju u povijesnom kontekstu.
Predavanje će se održati u utorak, 12. listopada u 18:00 sati, u Koncertnoj dvorani braće Bersa, Kneževa palača, Poljana Šime Budinića, Zadar.
Zbog epidemioloških mjera, za dolazak je potrebna najava na e-mail: dazd@dazd.hr.